2024. június 18. - Arnold, Levente

Befejezte vizsgálódását az ENSZ

Befejezték munkájukat a segélyhajó megtámadását vizsgáló ENSZ-szakértők.
2010. szeptember 4. szombat 13:21 - HírExtra
Ammánban szombaton befejezték vizsgálódásukat az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői, akik a Gázai blokád feltörésére májusban útnak indult török segélyhajó elleni izraeli támadás körülményeit kívánják tisztázni. A szakértők 25 jordániait hallgattak meg abból a 33-ból, akik a Mavi Marmara fedélzetén voltak, amikor azt az izraeli roham érte. A támadásban kilenc török vesztette életét. A három szakértő szombaton távozott Jordániából, mégpedig anélkül, hogy a sajtó számára elérhetőek lettek volna.Az Emberi Jogi Tanács szeptember 13-án kezdődő genfi ülésszakán kapja meg a jelentést a szakértőktől, akik a svájci városban hallgatták meg Izrael és Törökország képviselőit, majd augusztus végén Törökországban jártak.

A tanács június 2-án szavazta meg azt a határozatot, amely független nemzetközi küldöttség felállítását hagyta jóvá, hogy az tisztázza - a határozat megfogalmazása szerint - "azokat a súlyos támadásokat, amelyeket az izraeli erők hajtottak végre a hajók humanitárius konvoja ellen" május utolsó napján. Július 23-án kinevezték a három szakértőt, s az intézkedést Izrael nyomban bírálta, mondván, hogy meg kellett volna várni vele Izrael saját belső vizsgálódását.

Az Emberi Jogi Tanács megbízatása párhuzamosan zajlik a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által felállított bizottságéval, amely ugyancsak a támadás körülményeit vizsgálja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását