2024. május 17. - Paszkál

IMF nélkül is tartanunk kell a feszes költségvetést

Magyarországnak az adósság stabilizálásához újabb IMF-program nélkül is legalább olyan költségvetési megfontoltságot kell tanúsítania, mintha lenne megállapodása a valutaalappal - áll londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelésében, amely szerint hosszabb távra szóló költségvetési tervezés nélkül Magyarország elvesztheti hozzáférését a piaci finanszírozáshoz.
2010. szeptember 10. péntek 13:52 - HírExtra
A Goldman Sachs (GS), a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja a magyarországi költségvetési és adósságkilátásokról Londonban kiadott - elsősorban az újabb IMF-megállapodás elvetésének lehetséges következményeire összpontosító - tanulmányában azt írja, hogy új IMF-program nélkül a kormánynak a jövőben még kevesebb mozgástere lesz a költségvetési szigor enyhítésére, az adósságköltség valószínűleg emelkedni fog, a forint erősödési potenciálja gyengül, sőt rossz esetben a hosszú távú növekedés is alacsonyabb lehet.

E tényezők mindegyike meghatározó abban a kérdésben, hogy mekkora elsődleges államháztartási többlet szükséges az adósságráta legalább stabilan tartásához. Ezért az adóssághelyzet fenntarthatóságához, vagy akár az adósság csökkentéséhez az új kormány költségvetési politikájának legalább annyira megfontoltnak kell lennie, mint amilyen új IMF-megállapodás alapján lenne - áll a GS londoni elemzésében.

Marad a kamat?

A vártnál jóval alacsonyabb augusztusi infláció nyomán enyhült a magyarországi jegybanki kamatemelés kockázata - vélekedtek a 3,7 százalékos múlt havi éves drágulási adat pénteki közzététele után londoni felzárkózó piaci elemzők. Az MTI által az adatismertetés előtt kérdezett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző cégek szakértői 3,9-4,2 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra kiszámolt tizenkét havi augusztusi inflációra; az előrejelzési átlag 3,98 százalék volt. Az inflációs adatsor pénteki közzététele után a Barclays Capital befektetési csoport európai felzárkózó piaci elemzői úgy vélték: az augusztusi inflációs jelentés és a legutóbbi monetáris tanácsi nyilatkozatok alapján az MNB "talán kissé túl héja" az inflációs kilátások megítélésében.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői az eddigi 4,7 százalékról 4,4 százalékra módosították az idei év végére adott, éves összevetésű inflációs előrejelzésüket a pénteki adatok nyomán. A cég szakértői úgy vélik: az MNB várhatóan "enyhén héja" hangvételt tart fenn, amíg a forint a jelenleginél erősebb szinten nem stabilizálódik, de a közeli kamatemelés kockázata az augusztusi infláció - és a kormány piaci kommunikációjában látszó fordulat - hatására enyhült.

A TD Securities értékelése szerint a magyar gazdaság alapmutatói még akár kamatcsökkentést is indokolnának, de a cég belátható időn belül változatlan MNB-kamatra számít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását