2024. április 26. - Ervin

Időmegállító feltalálása esetén kötelező

A Rákosi rendszer jó volt. A feltalálók számára legalábbis mindenképpen. Gács Jánossal, a Szabadalmi Hivatal munkatársával beszélgettünk.
2010. szeptember 10. péntek 17:12 - Győry S. József
Mindenkinek van egy elképzelése, hogy mi a szabadalmi hivatal feladata. Mint bennfentes, elmagyarázná nekünk?

Büszkeségeink
3,5" FDD (flopilemez) - Jánosi Marcell
Arteriográf – Illyés Miklós
Atombomba – Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede
Basic nyelv – Kemény János
Dinamó – Jedlik Ányos (a találmányt nem ő, hanem Ernst Werner von Siemens szabadalmaztatta)
Eötvös-inga – Eötvös Loránd
Golyóstoll* – Bíró László József
Hafnium, valamint az izotópok használata – Hevesy György
Hangosfilm – Mihály Dénes
Helikopter – Asbóth Oszkár
Hidrogénbomba – Teller Ede
Holográfia – Gábor Dénes
Jendrassik-gázturbina – Jendrassik György
Neumann-elvek – Neumann János
Nukleáris láncreakció – Szilárd Leó
Porlasztó – Bánki Donát és Csonka János
Részecskegyorsító – Simonyi Károly
Rubik-kocka – Rubik Ernő
Szódavíz – Jedlik Ányos (szabadalmi oltalom nélkül)
Tarhonya – Bőrzacskóban vitte magával a hadba induló magyar lovas. Húsporral összekeverte és felfőzte. A mai instant levesek ősét képezte.
Telefonközpont – Puskás Tivadar
Tolósugár-hajtómű – Fonó Albert
Transzformátor – Bláthy Ottó, Déri Miksa, Zipernowsky Károly
Valóban, mindenkinek vannak elképzelései, ám ezek többnyire téves gondolatok. Abban az esetben, ha valaki létrehoz egy műszaki alkotást újszerű megoldásokkal, akkor kizárólagos jogot kap arra, hogy a találmányából származó hasznot lefölözze, értékesítse. A Magyar Szabadalmi Hivatal egy kormányhivatal, ami nagy értékű vagyoni jogot ad a feltalálónak abban az esetben, ha a bejelentése kielégíti a törvényes követelményeket. A legfontosabb követelmény, mint említettem, az újszerű megoldások megléte, hiszen ez az emberiség technikai előrelépését szolgálja.

Mit kell tennie annak, aki valamelyik találmányát bejegyeztetni kívánja a hivatalnál?

Az alkotónak mindenképpen le kell írnia a találmányának a működését olyan módon, hogy azt egy másik szakember megértse. Ez a műszaki leírás egy tudományos cikkhez hasonlítható. A műszaki tartalmat későbbiek folyamán jogi köntösbe kell öltöztetni, bebizonyítva a törvény előtt is, hogy teljesen újszerű megoldást használ a találmányban a feltaláló, ez persze az ügyvédek feladata. A villamosipari találmányokat villamosmérnök, a gyógyszeripari találmányokat gyógyszerészmérnök bírálja el.

Van valamilyen megkötés, hogy mely találmányokat jegyezhetik be?

Az emberi vagy állati testre alkalmazott kezelési eljárás Európában feltételekhez van kötve, míg az Egyesült Államokban nincsen. Ha magában az eljárásban nem szerepel sem új gépnek, sem új gyógyszernek a használata, akkor azt kontinensünkön nem lehet szabadalmaztatni. Egy masszázsrendszer, ami csak a kezet masszírozza, ám annyi az újítás, hogy nem balról jobbra, hanem jobbról balra végzi a feladatát,  akkor ezt a rendszert nem áll módunkban elfogadni.

Szükséges prototípust készíteni?


Amennyiben az ügyintéző nincsen meggyőződve arról, hogy valóban működőképes a találmány, kérhet egy működőképes prototípust, de erre ötven évente egyszer kerül sor.

Mennyiben titkosítottak a találmányok?

A találmányról másfél évig csak a hivatali ügyintézőnek van tudomása, akit nagyon szigorú titoktartás kötelez: elveszítheti az állását, amennyiben nem tartja be ezt a szabályt. A fejlesztő persze intézheti az ügyes-bajos dolgait, fejlesztőtársakkal és a találmány után érdeklődőkkel konzultálhat.

Hány bejelentés történt a tavalyi év folyamán?

A tavalyi évben 756 bejelentést tettek. 2001 és 2009 között kevesebb bejelentés érkezett, az eltérés azonban nem számottevő, statisztikailag a hibahatáron belül van a különbség. Az idei évről még nincsen adatunk, év végén fogjuk összegezni a bejelentéseket. Ez a szám csupán a bejelentésekre vonatkozik, nem az engedélyezett találmányokra.

A szabadalmi hivatalnak milyen jogköre van a találmányok eladását, hasznosítását, gyártását illetően?

Semmilyen. Mi egy hatóság vagyunk, aki megadja a találmány eladásának jogkörét abban az esetben, ha minden a törvényeknek megfelelő. A műszaki tartalmat ellenőrizzük, így semmilyen beleszólásunk nincsen abba, hogy a feltaláló miként kíván a piacon érvényesülni. Fontos megjegyeznem, hogy a bejegyzett találmányok kevesebb, mint tíz százalékából lesz haszon.

A magyar állam milyen mértékben szólhat bele a találmányok tulajdonjogába?


Nem szól bele, hiszen hazánk egy teljesen nyílt piac. A Rákosi korszakban voltak olyan emberek, akiket félreraktak, mint hajdani kapitalistákat, de mégis megéltek a találmányuk jogdíjából. 1969-ben olyan szabadalmi törvényt alkottak, amit 1995-ig nem kellett megváltoztatni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását