2024. március 29. - Auguszta

Nevet keresnek az újonnan fölfedezett vulkánnak

Huszonkilencre emelkedett az olasz vulkánok száma a legújabbal, melyet Calabria déli részén a tengerfenéken fedeztek fel. A vulkanológusok mindent tudnak róla, egyedül neve nincsen még.
2010. július 15. csütörtök 12:17 - HírExtra


A műszerek mérte túlzott mágnesesség hívta fel az olasz tengerek mélyén krátereket kutató tudósok figyelmét arra a vulkánra, mely a Tirrén-tenger déli részén, Calabria partjainál emelkedik. Az olasz csizma orrával, a Capo Vaticano-fokkal szemben található a krátere 120 méterre a tengerszint alatt. A parttól 10-15 kilométerre levő vulkánról a szakemberek már mindent tudnak: 15 kilométeres kiterjedésével közepes nagyságúnak számít, több mint egymillió évvel ezelőtt volt aktív, és akkor látványos őskori tűzijátékkal kápráztatta el Itáliának ezt a részét. A kráterből magasba repített lávarögök még most is 100 kilométeres sugarú körben megtalálhatók. Ezek alapján indultak el az olasz kutatók a vulkán keresésére.

"Ma nem kell tőle tartani, teljesen ártalmatlan, a vulkánok 500 ezer év után kialszanak"- nyilatkozta Guido Venturi a vulkánt felfedező olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (Ingv) főmunkatársa. Alvó vulkánról van tehát szó, mely az 1905-ös calabriai földrengéskor sem ébredt fel, annak ellenére, hogy az akkori törésvonalon állt.

A vulkán különlegességét növeli, hogy ez az első, melyet Calabriában találtak, és az is rendkívüli, hogy még nincsen neve. Pedig vulkánt keresztelni igazán nem nehéz: az olasz vulkánok szebbnél szebb mitológiai nevekkel dicsekszenek, melyeket sokkal könnyebb kimondani, mint a nem régen felébredt izlandi tűzhányóét - jegyezte meg a felfedezést hírül adó olasz sajtó.

A névtelen kráterrel 29-re emelkedett az olaszországi tűzhányók száma. Közülük 16 kialudt és kilenc 9 aktív (Vezúv, Etna, Vulcano, Lipari, Stromboli, Panarea, Ischia, Campi Flegrei, Pantelleria). További négy magasodik a tengerek alatt, három a Nápolyi-öböl és Szicília közötti tengerszakaszon, (Palinuro, Salina, Marsili), egy pedig Róma közelében (Colli Albani).
Az újonnan felfedezett, még nevenincs vulkán közeli szomszédja az európai óriásvulkán Marsilinek. A kontinens legnagyobb vulkánja a Nápolyi-öböltől 150 kilométerre, a calabriai partoktól 70 kilométerre rejtőzik a tenger mélyén. Az 1920-as években Luigi Ferdinando Marsili fedezte fel a mai napig aktív tűzhányót. Ugyanitt található Palinuro is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását