2024. április 26. - Ervin

Mantova Rigolettoban reménykedik

Mantovában azt remélik, hogy a világ 138 televíziója által egyenesben közvetített szombat-vasárnapi Rigoletto legalább akkora hírnevet hoz a városnak, mint a Rómeó és Júlia tette Verona esetében. Az opera első felvonása szombat este fél kilenckor kezdődik, a Verdi által elképzelt időpontban és helyszíneken.
2010. szeptember 3. péntek 20:18 - HírExtra
A mantovai herceg udvari bolondja, akit Plácido Domingo alakít, elsőként a mantovai Palazzo Te palotában jelenik meg - itt kel életre a hercegi udvar és Rigoletto háza is.

Pedig a helyiek szerint Rigoletto a mai Sordello téren élt, abban az épületben, mely most és a XVI. században játszódó opera idején is a székesegyház papjainak otthonaként működött.

Rigoletto háza nem lesz százszázalékosan eredeti, de "Júlia terasza sem az Veronában" - jegyzik meg a mantovaiak, akik talán még a televízió elé gyűlő operarajongóknál - köztük a magyar nézőknél, akik a Duna Televízión kísérhetik figyelemmel az élő közvetítést - is jobban várják a kezdést. A város lakói pozitív fordulatnak tartják a náluk zajló világméretű kulturális eseményt.

Nem jelentett nekik terhet a hónapok óta tartó készülődés, az előző hetek gyakori próbái, még az sem okozott problémát, hogy Mantova központját a hétvégére teljesen lezárják a forgalom elől.

Igaz, az olasz sajtónak olyan mantovaiak is nyilatkoztak, akik a nagy felfordulást megunva két napra bezárkóznak otthonukba. A szállodák viszont elégedettek: a zenekar tagjai és a tévések, a Mantovába már a Rigolettóért érkező turistákkal együtt telt házat hoztak.

A legszerencsésebb mantovai az lesz, aki a felvonások helyszínének szomszédságában lakik, és így nyitott ablaknál hallgathatja az operát, de Mantova egésze reményeket fűz a produkcióhoz - mondta el Nicola Sodano polgármester.

A nemzetközi bemutatkozásnak máris megvannak az első eredményei: az első felvonást szombat este vendégül látó Te palotában újranyitották a korábban befalazott ajtókat. Ragyog a vasárnap kora délután kezdődő második felvonás díszletéül szolgáló hercegi palota és a vasárnap esti harmadik felvonás helyszíne, a bérgyilkos Sparafucile háza is - ezt az évtizedekig romosan álló erődöt újjáépítették.

A negyedik helyszín a Rai olasz közszolgálati rádió-televízió zenekaráé lesz, melyet Zubin Mehta a mantovai Teatro Bibiena színházban vezényel. Az egyedüli előre felvett jelenet Rigoletto és Sparafucile találkozása lesz, ezt nem lehetett beleilleszteni az egyenes közvetítésbe - magyarázta a rendező Marco Bellocchio.

Ami a technikai hátteret illeti, a közvetítésért felelős Rai 30 tévékamerával, 7 kilométernyi optikai szállal, 4 digitális rendezői állomással, több mint száz csatornával biztosítja az opera sugárzását. A Rigoletto nagyobb technológiai hátteret igényel mint a Bajnokok Ligája döntője.

Verdi operája a Tosca és a Traviata nyomát követi. Giacomo Puccini operáját 1992 júliusában az eredeti római helyszínekről közvetítették, akkor még csak 45 országban. Tosca - a szövegkönyv szerint - déltől másnap hajnalig tartó története a Sant'Andrea della Valle templomban, a Farnese palotában és az Angyalvárban elevenedett fel.

Ezt 2000 júniusában, Versailles kertjeiben a Traviata követte 125 csatornán. Mindhárom produkciót Andermann neve fémjelzi, mindháromnál Zubin Mehta a karmester és Vittorio Storaro a vezető operatőr.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását