2024. április 28. - Valéria
A médiatörvény finomítására, módosító csomagot tárt az Országgyűlés elé Pálffy István, a Kulturális és Sajtóbizottság alelnöke. Az indítvány tartalmi részleteiről a következőket nyilatkozta lapunknak.
2010. szeptember 3. péntek 12:32 - Fontos Erzsébet
Azt nyilatkozta, hogy a"médiaalkotmány" alapvetéseivel egyetért. Ennek ellenére nem vett részt a dokumentum előkészítő folyamataiban. Miért nem vállalt aktív szerepet az irat kidolgozásában?

Szalai Annamária karakán elképzelései
A médiahatóság elnöke gyors és határozott szervezetátalakítást tervez, az idei évet azonban átmenetinek tartja. Mint mondta, a parlament az ősszel választja meg az Országos Rádió és Televízió Testület utódjának tekinthető médiatanács tagjait

www.hvg.hu
A törvényjavaslatot két Fideszes politikus, önálló képviselőindítvány formájában hozta létre és terjesztette a parlament elé. Az irat különálló, jogi alkotó műhelyben készült.

Ön egyéni képviselői indítvány formájában módosító csomagot tárt az Országgyűlés elé az új médiaberendezkedés finomítása érdekében. Milyen változtatásokat tartalmaz a csomag?

A módosító kezdeményezés lényegi részét az elvi-¸politikai-; szabad sajtót-; és jogi-technikai jogosultságokat magában foglaló javaslatok képezik.

Hét tervezetet alkottunk, amely több lényeges paragrafust tartalmaz. Érdemi elképzelésünk, hogy a közmédiumok biztosítsák az oktatáshoz való jogot. Emellett szorgalmazzuk a Hungarikumok létjogosultságát, mint a magyar gazdaság, és a nemzeti gyarapodás motorját. Érdemleges gondolat, hogy az alkotmány alapelvei védjék a médiaszolgáltatást és korrekten kezeljék a hang és képmáshoz fűződő jogokat. Az irat pontosítja a sajtótermék fogalmát és szabályozza a sajtóügyeket. A módosítás fokozottabban támogatja az informátort és az információ forrását, az újságírót.

Mindezek a lényegi pontok egy szabad, független sajtó lehetőségét  biztosítják.

Nagy szakmai múlttal rendelkező televíziósként szélesebb rálátással rendelkezik a törvénymódosításról. Miért Ön indítványozta a finomító változtatásokat?


A KDNP sajtó- és média felelőse vagyok. A frakció tagjaként hatáskörömbe tartoznak a médiát érintő kérdések. Munkámból adódóan kötelességem, hogy a médiatörvény és a hasonló tartalmú indítványok kezelésében részt vegyek.

Ön szerint esély van arra, hogy a parlament elfogadja a javaslatait?

A Kulturális Bizottság felelőssége, az olyan javaslatok létrehozása, melyek beleilleszkednek a köz együttes érdekeibe. Elképzeléseink jelentős része csaknem szó szerint megjelenik L. Simon László, a Kulturális Bizottság elnöke által beadott  módosító javaslatokban. Az általam benyújtott helyreigazítások semmiféle problémás, tartalmi elemet nem tartalmaznak. Így lehetséges, hogy javításainkat elfogadják.

A sajtó tartalmi kritériumairól rendelkező törvényjavaslat ügyében sok jogos kritikát hallott. Melyek ezek a bírálatok?


A módosító rendelkezéseink magában foglalják ezeket a felvetéseket. Szükségtelen, hogy a reklámszabályok a törvény részét képezzék. Tény, hogy nyolc paragrafus látszólag tartalmasabbá teszi a jelenlegi iratot. Ennek ellenére átláthatatlan, hiszen ezt a reklámtörvény nyolcvan oldalon keresztül taglalja. Ez több jogi bizonytalanságot okoz, mint eredményt. Az általunk létrehozott helyesbítéseket szakmai, politikai és sajtóbeli észrevételek alapján dolgoztuk ki.

A médiatörvény centralizált, tartalmi felügyeletének következményeitől rettegnek a médiumok. Ön, -mint politikus és egykori médiaszereplő-jogosnak tartja a félelmet?

Aggasztó lenne, ha valóban rettegnének. Napi rendszerességgel követem a sajtóeseményeket, és semmiféle félelmet nem tapasztalok. Továbbra is mindenki szabadon publikál. A médiaszereplők egyáltalán nem szoronganak, hiszen tisztában vannak azzal, hogy nincsen semmiféle veszély.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását