2024. április 28. - Valéria
Az Európai Unióban növekszik a magyar okmányokkal rendelkező lopott autók száma. A Balkán minket hibáztat a fennálló helyzetért. Ezzel kapcsolatban Dr.Mándi Sándort kérdeztük.
2010. szeptember 5. vasárnap 14:55 - Fontos Erzsébet
Ön szerint mi lenne arra a megoldás, hogy Nyugat-Európában a magyar bűnözők ne jussanak könnyedén a hitelesnek tűnő gépjármű dokumentumokhoz?

Azonosítás, a bűnelkövetés megtépázására
A származás ellenőrzés, csak külföldön vásárolt használt autókra kötelező.
Erre azért van szükség, hogy leellenőrizzék, hogy az autót nem körözik-e külföldön, nem követtek-e el vele valamilyen bűncselekményt.

www.eredetiseg-vizsgalat.hu
Vissza kell állítani az eredetiségvizsgálati és származás ellenőrzési rendszert.

Húsz évvel ezelőtt a kollégáimmal kidolgoztuk az elgondoláshoz szükséges módszertant. Annak idején az ötlet hungarikum volt, amivel lehetetlenné tettük a bűnözők munkáját. Hazánkban a lopott gépjárművek számát huszonhétezerről hatezerötszázra csökkentettük. Nehéz feladat volt, hiszen magunk dolgoztuk ki a költségvetést, és önerőből kellett megoldanunk a felmerülő pénzügyi problémákat. Később a kezdeményezéshez a kormány pénzt rendelt, így az Eclipse Zrt. tizenkétmilliárd forinttal gyarapodott. Az újságok megírták, hogy az említett cég hét tagja kétes előélettel rendelkezik. Kérdés, hogy a velük együttműködő felek tisztában vannak-e ennek súlyával.

Ki a felelős azért, hogy a jogszabályalkotás által fellendült a gépjárműlopások száma?

A pénzéhes dilettánsok miatt az EU-s országokból származó gépjárművekhez nem szükséges eredetiség- és származásellenőrzés. Most érvénybe lépett az a felfogás, miszerint elfogadják a külföldi okmányokat a külföldi közjegyzők által történő hitelesítéssel. A forgalmi engedély, vagy a törzskönyv okmányvédelme klasszissal magasabb szakértelmet foglal magában, mint a közjegyzői hitelesítés. Értetlenül állok az előtt, hogy az EU-s gépjárműveket kevésbé kell ellenőrizni. A törvényalkotók olyan jogszabályokat hoztak létre, melyek okán a bűnpiacnak lehetősége van a terjeszkedésre.

A Balkán Magyarországra panaszkodik. Szégyenszemre a török, szerb rendőrség a védelmi rendszerünket pocskondiázza, mert hazánkban a lopott gépjárművek tulajdonosai könnyedén jutnak hamis okmányokhoz. Nem érdemes beilleszkednünk az EU tagországok szisztémájába. A régmúltban egyedülálló rendszert alakítottunk ki. Ez dicsőségünk volt. Kordában tartottuk a lopások számát. A jól működő rendszert valamilyen fafejű "honfi" szétverte.

Rendet kell teremteni és ezeket a meggondolatlan jogalkotókat kisöpörni a közéletből.

Egy tavalyi jogszabály módosítás következtében egyszerűbbé vált Magyarországon a legális ügyiratok beszerzése. Ez a bűnözőknek feltehetően mennyi többletbevételt jelent?

Tíz-húsz milliárd forintot, amit forgótőkeszerűen más ügyleteikben használnak. Ez hatalmas kár az állam számára. A bűnözésnek megadták a lehetőséget a kiteljesedésre.

A rossz döntések után sokan csak arra hivatkoznak, hogy tévedni emberi dolog. Szerintem mindenkinek joga van hibázni vagy butaságot csinálni. Amit viszont sokan elfelejtenek, hogy a magas pozíciókkal óriási felelősség jár. Aki ezt nem képes kellő erkölcsi tartással viselni, annak nincs helye a politikai-közéleti szférában.

Egyes bűnbandák tagjainak befolyása hatással lehet a törvénykezés menetére?

Nincs erről konkrét információm. Ennek ellenére a bűnbandák arra törekszenek, hogy befolyásolhassák a politikát. A nyugdíjemelést képesek lennénk abból a pénzből finanszírozni, amihez a jogszabály hatására most a gazemberek hozzájutnak. A történtek mögött lehet akár korrupció is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását