2024. április 28. - Valéria
2010. március 1-én megalakult a radikális baloldali nézeteket valló Zöld Baloldal. Galba-Deák Ádám, a párt főpolgármester-jelöltje identitáskampányuk részleteiről nyilatkozott lapunknak.
2010. szeptember 1. szerda 06:23 - Fontos Erzsébet
A Demokratikus Hálózat elnökeként részt vett Szanyi Tibor kampánymunkájában. Később aláírta a "Búcsú az MSZP-től" című dokumentumot, ezzel elhatárolódva a párttól. Jelenleg az MSZP figyelemmel kíséri a Zöld Baloldal tevékenységét?

Szanyi Tiborral politikai ügyekről augusztus óta nem beszéltem. Egy hónappal ezelőtt Kalmár Szilárd, a párt ügyvezető elnöke és Vajnai Attila a párt alelnöke nyílt levelet írt Mesterházy Attilának. Ebben a dokumentumban kérdőre vonták a pártelnököt, miszerint az egyik MSZP-s politikus némi ellenszolgáltatást ajánlott fel az egyik Zöld Baloldal színeiben induló jelöltnek, arra vonatkozóan, hogy ne induljon el a választásokon. Mesterházy Attila az esetre reagálva kijelentette, hogy támogatja a sokszínű baloldalt, de most egységre és összefogásra van szükség a Fidesz ellen.

A Zöld Baloldal, Európa alternatív baloldalával együtt követeli, hogy Magyarország kivonja katonáit Afganisztánból. Önök mely alternatív baloldali pártokkal vannak kapcsolatban?

Ökoszocialista eszmefuttatás
A Zöld Baloldal, Európa alternatív baloldalával együtt követeli, hogy vonjuk ki katonáinkat az ázsiai országból. Az USA nemzetközi gazdasági és katonai dominanciáját védő akció nyilvánvaló módon megbukott.

www.zoldbaloldal.hu
A németországi Die Linkkel (Balpárt) és az Európai Baloldali Párttal jó kapcsolatot ápolunk. Ez csupán eszmei és informális támogatottsággal jár.

Miért szorgalmazzák katonáink Afganisztánból való kivonását?

Az árvíz idején szorgalmaztuk a csapatok kivonását. Az árvíz sújtotta területek védelmére az itthon szolgálatot teljesítő katonák értek ki a legkésőbb. Mindeközben Afganisztán és Irak értelmetlen háborúiban több ezer katonánk harcol. Bebizonyosodott, hogy Irakot hamis iratok miatt támadták meg. Afganisztánban szintén káosz uralkodik. Ilyen ügyekre nem kell a magyar emberek pénzét költeni.

A Jobbik éppúgy a katonák visszahívását indítványozza, mint Önök. Ezek szerint egyes, országot érintő kérdésekben párhuzamot lehet vonni a Jobbik és a Zöld Baloldal között?

Léteznek olyan megoldásra váró problémák, melyekben a különféle eszmét valló pártok egyetérthetnek. Azonban mi a Jobbik politikáját semmilyen formában nem támogatjuk és minimális ügyekben sem vagyunk hajlandóak az együttműködésre.

A programjukban kijelentik, hogy a BKV, dolgozói tulajdonban legyen. Ön szerint valóban reális kezdeményezés az, hogy szakképzett munkáserő vezetése alatt álljon a szervezet?


A programunkat összességében kell tekinteni. Mi a pénzközpontú világ helyett emberközpontú világban gondolkodunk. A magyar privatizáció hajnalán a munkások igénybe vehették a dolgozói részvényeket és az ehhez kapcsolódó tulajdonokat. Ha a dolgozók határozzák meg a feltételeket, akkor közvetlenebb elszámolásra  kényszerülne a menedzsment.

Itt az ideje, hogy a politikai hiénákat távol tartsuk az olyan pártkifizető központoktól, mint a BKV!

Önök szerint a Budapest Erőmű Zrt. közösségi tulajdonba vételével, közel negyedére lehetne csökkenteni a távfűtés költségét. Valóban megvalósítható ez?


Közösségi akarattal minden megvalósítható. Pártunk valódi baloldali, közösségi politikát követ. Szerintünk az elmúlt húsz évben szükségtelen volt a vagyonokat privatizálni. Számításaink alapján jelentősen csökkenne a távhő ára, ha nem a francia tulajdonú, rövidtávú célokkal rendelkező cég energiaszolgáltatását vennénk igénybe. Tehát itt az ideje, hogy az említett jogosultságok újra a köz tulajdonában legyenek.

A Zöld Baloldal szerint a fővárosnak nincs szüksége több plázára, hipermarketre. A Jobbik, Bogár László közgazdászra hivatkozva szintén azt szorgalmazza, hogy a multik menjenek haza. Egy probléma kapcsán hogyan lehetséges az átfedés a radikális jobboldal és baloldal között?

Nem tudom, hogyan lehetséges. Tény, hogy a Jobbik minden kezdeményezést az idegengyűlölet eszméjével párosít, ami mindenképpen vállalhatatlan. Emellett tűrhetetlen, hogy a kiskereskedők tönkremennek a plázák terjeszkedése miatt. Multi - és plázastopot kell hirdetni, hogy a jövőben ne épülhessenek hasonló épületek!

A programjukban teret kapnak az amatőr sportok. Önök most elégedettek azzal, hogy Schmitt Pál a köztársasági elnök, aki mindenek elé helyezi a sportolást?

Schmitt Pál elismeri, hogy Orbán Viktor lojális embere. Ő azért lett köztársasági elnök, hogy semmiféle jogi kontrollra ne küldje a Fidesz-KDNP kormány által elfogadott törvényeket. Ezért Schmittnek nem lehet örülni. Emellett szereti nagy sportembernek feltüntetni magát, holott 1984-ben ő volt a legnagyobb szószólója annak, hogy a magyar sportolók ne jussanak ki a Los Angeles-i olimpiára. Ezek után a sport iránti szeretete megkérdőjeleződik.

Mely párt a ZB potenciális ellenfele?

Az MSZP. Bár az ellenzéki párt csupán állítja, hogy baloldali, retorikájában és politizálásában közel sem az. Most a saját utunkat járjuk. Magunk előtt látjuk a növekedést, és a támogatottságot.

Ön szerint összegyűlik annyi ajánlószelvény, hogy részt vehessen a főpolgármester választáson?


Úgy tűnik, nem gyűlik össze az induláshoz szükséges ajánlószelvény. Hétvégén értük el a kétezres számot. Péntek délig négyszáz-hatszáz kopogtatócédulát várok. A Zöld Baloldal nincs másfél éves, így idén csak identitáskampányba kezdtünk.

A választásokat követően milyen aktuálpolitikai ügyekben vesz részt?


Képtelen vagyok megjósolni, hogy október 3. után milyen fontos köz- és aktuálpolitikai történések zajlanak. Mindenképpen részt veszünk az emberjogi vagy kisebbségeket érintő problémák megoldásában. Emellett szociális programunk részeként azon munkálkodunk, hogy senki ne kerüljön hajléktalanszállóra és a társadalom perifériájára.

Mi hiszünk abban, hogy nagy munkával 2014-re bejutunk a parlamentbe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását