2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Pintér: keményen vesszük a vagyon elleni bűncselekményeket

A belügyminiszter várakozása szerint évente tízezres nagyságrendű lehet a tulajdon elleni szabálysértési ügyekben megszülető bírósági ítéletek száma.
2010. augusztus 31. kedd 13:54 - HírExtra
Pintér Sándor a külképviselet-vezetői értekezleten kedden elmondta: noha az elmúlt években csökkent a bűncselekmények száma, a közbiztonság a választási kampány egyik legfontosabb témája volt.

Ennek egyik oka - folytatta -, hogy előzőleg a tulajdon elleni szabálysértések értékhatárát húszezer forintra emelték, s az ilyen ügyekben rendőrök helyett kriminalisztikai tapasztalattal nem rendelkező jegyzők jártak el, így a kisebb cselekmények gyakran megtorlatlanul maradtak, ami állampolgári elégedetlenséget szült.

A belügyminiszter hangsúlyozta: e helyzet felszámolásáért döntöttek úgy, hogy a nyilvánvalóan anyagi motivációjú, tulajdon elleni szabálysértések elkövetőit nem pénzbírásággal, hanem elzárással büntetik; a felderítés a rendőrség feladata, míg a vonatkozó ítéleteket - a bírák túlterheltségét enyhítendő - bírósági titkárok is meghozhatják.

Évente várhatóan tízezres nagyságrendű lesz a tulajdon elleni szabálysértések miatt születő bírósági ítéletek száma - ismertette Pintér Sándor, hangsúlyozva, hogy a napokban véget érő ítélkezési szünet után körülbelül fél év szükséges, amíg a rendszer "felpörög".

Pintér Sándor a misszióvezetői értekezleten az elmúlt időszak közbiztonságot javító döntései között említette a visszaeső bűnözők elrettentését célzó "három csapás" bevezetését, valamint a rendőrök tekintélyének helyreállításáért hozott intézkedéseket. Mint mondta, a hivatalos személyek elleni erőszakot megelőzendő a készenléti rendőrség vidéken, kisfalvas környékeken is megjelent, s ennek hatására ott 30 százalékkal csökkent a rendőrök elleni erőszakos cselekmények száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását