2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fidesz: Meg kell védeni az agrártámogatást!

Glattfelder Béla (Fidesz) európai parlamenti képviselő szerint az agrártámogatások csökkentésének tervével a kormány aláássa mindazt, amit az elmúlt négy és fél évben végeztek Brüsszelben a közös agrárpolitika megvédéséért.
2009. április 9. csütörtök 15:54 - HírExtra
"Az egyik legfontosabb tevékenységünk az volt, hogy megvédjük a közös agrárpolitikát, mert Magyarország haszonélvezője a közösségi agrártámogatásoknak" - hangsúlyozta Glattfelder Béla csütörtökön Kaposváron. Hozzátette: ha megszűnik a közös agrárpolitika, akkor Magyarországnak majd több pénzt kell befizetni, mint amennyit onnan visszakapunk.

"Mi meg akarjuk védeni az agrártámogatási rendszert, de ez nagyon-nagyon nehéz lesz" akkor, ha a magyar kormány saját hatáskörében csökkenti az agrártámogatásokat - mondta az európai parlamenti képviselő.

A Fidesz szakpolitikusa úgy vélekedett, ha a magyar kormány csökkenti az agrártámogatásokat, akkor "azt fogják mondani az európai kollégáink, hogy miért akarjátok ti megvédeni a közös agrárpolitikát, miért ellenzitek a közösségi agrárkiadásoknak a csökkentését, amikor a saját kormányotok is éppen ugyanezt teszi. Amit ti megléptek Magyarországon, azt miért ellenzitek európai uniós szinten".

Glattfelder Béla somogyi mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszéléseinek tapasztalatait összegezve azt mondta: nem értik, hogy miközben a magyar gazdák nem kapnak annyi támogatást, mint a régi tagállami gazdák, mert még mindig a csatlakozási szerződés miatt hátrányban vannak, aközben miért akarja a kormány még ezt a mostani alacsonyabb támogatást tovább csökkenteni azzal, hogy a megszorító csomag keretében elveszi tőlük a támogatásaiknak a nemzeti részét.

"Azt mondják, hogy eddig is másodosztályú polgárok voltak az Európai Unióban, de ha a kormány - Bajnaiék - elveszik a kiegészítő nemzeti támogatást, akkor harmadosztályú polgárokká fognak válni" - tette hozzá a politikus.

Az EP-képviselő szerint a globalizáció élelmiszerkereskedelemmel kapcsolatos kihívásaira válasz lehet a helyi piacra történő közvetlen termelés és feldolgozás, ám mint kifejtette: ezt azonban az Európai Unió által el nem várt, túlzottan is szigorú magyar élelmiszerbiztonsági előírások akadályozzák.

A gazdák meg vannak döbbenve azon, hogy nekik miért nem engedik azt meg, amit az osztrák versenytársaknak - tolmácsolta a politikus a somogyi gazdálkodók véleményét, akik példaként felhozták, hogy az osztrák gazdák a megtermelt tejet saját maguk feldolgozhatják és értékesíthetik.

Azt szeretnék - összegezte a hallottakat Glattfelder Béla, hogy a szabályok olyan módon enyhüljenek, amely a kisebb termelőegységeknek lehetőség ad a helyi piacokon való értékesítésre, kikerülve a kereskedőket, a multinacionális cégeket. Szeretnék továbbá azt is, hogy a keletkező melléktermékeket energiatermelésre hasznosíthassák - mondta az EP-képviselő, megjegyezve: erre azonban jelenleg nincs pályázati lehetőség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását