2024. május 18. - Erik, Alexandra

Indul a NATO-tanfolyam

Magyarország ad otthont annak a NATO-tanfolyamnak, amelyen a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység átfogó módszertanát oktatják iraki hallgatóknak. A 22 hallgató két hét alatt szerzi meg a képesítést a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisán Szentendrén. Az oktatásba a honvédség szakemberei is bekapcsolódtak.
2010. augusztus 25. szerda 15:22 - HírExtra
Mark D. Baines ezredes, a képzésért felelős NATO-iskola (NATO School Oberammaergau) parancsnoka az MTI-nek szerdán adott interjújában kifejtette: mind Irakban, mind Afganisztánban egyre nagyobb igény van a házi készítésű robbanószerkezetek elleni védekezésre, mert a katonákra és a civil lakosságra egyre nagyobb veszélyt jelentenek ezek az eszközök a hadszintereken.

A hallgatókat a NATO Iraki Kiképző Missziója (NTM-I) választotta ki, a tanfolyamról eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk a NATO-tól és az iraki kormánytól is - mondta.

Ez a kiképzés arról is szól, hogyan tud a NATO együttműködni a tagállamokkal. A NATO-iskola jelenleg 89 tanfolyamot tart világszerte, számos esetben együttműködve a tagállamok képzési intézményeivel, illetve a NATO úgynevezett kiválósági központjaival (COE - Center of Excellence). "Megosztjuk az erőforrásokat, a tudást, a képzéseket, semmit sem duplikálunk. Nem versenyről van szó, hanem együttműködésről" - hangsúlyozta Mark D. Baines.

Az amerikai parancsnok elmondása szerint azért esett Magyarországra a választás, mert minden logisztikai és infrastrukturális feltétel adott volt. Fontosnak nevezte, hogy Szentendrén a hallgatók nemcsak elméleti, hanem gyakorlati képzésben is részesülnek.

Mikusi Zsolt ezredes, a szentendrei Központi Kiképző Bázis parancsnoka elmondta, hogy ez a tanfolyam óriási lehetőség Magyarország számára, hiszen így bekapcsolódhat egy világszintű képzési rendszerbe, ahol a magyar katonák a befogadó nemzeti támogatás mellett a képzésben is aktívan részt vehetnek.

Bár konkrét tervek még nincsenek a jövőre nézve, ha a hallgatók 60 százaléka sikeresnek ítéli a képzést, akkor a program folytatódhat. "Igény az van" - tette hozzá a parancsnok.

A NATO School 1953 óta fogadja hallgatóit. Jelenleg csaknem 100 tanfolyamot tartanak a NATO oktatási intézményében, ahol 24 nemzet - köztük magyarok - katonái dolgoznak. A képzés méretére jellemző, hogy az iskolának 2009-ben mintegy 11 ezer hallgatója volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását