2024. május 2. - Zsigmond

Leváltják a honvédség vezérkari főnökét?

Leváltja a Honvédelmi Minisztérium (HM) új vezetése a Magyar Honvédség vezérkari főnökét, Tömböl Lászlót, valamint a katonai elhárítás főigazgatóját, Kovácsics Ferencet - tudta meg kedden a Magyar Nemzet. A HM illetékese a sajtóértesülés kapcsán az MTI megkeresésére azt mondta, hogy a tárca később közleményt ad ki.
2010. június 1. kedd 16:38 - HírExtra
A napilap információi szerint Tömböl László vezérkari főnök helyét Benkő Tibor altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoka veheti át, míg a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) főigazgatói tisztségét Kovácsics Ferenc altábornagy helyett Domján László dandártábornok, az ÖHP eddigi törzsfőnökhelyettese töltheti be.

Azt is írták, hogy úgy tudják: Hazuga Károly vezérőrnagyot, a vezérkari főnök helyettesét szintén leváltják, s Hamar Ferenc vezérőrnagynak, a KBH-főigazgató általános helyettesének is távoznia kell posztjáról.

Hende: szakmai és morális válság

Hende Csaba a szakmai és morális válsággal indokolta a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetésében általa kezdeményezett, e héten végrehajtandó személyi változásokat; a honvédelmi miniszter azt javasolja az államfőnek, hogy június 5-i hatállyal Benkő Tibor altábornagyot nevezze ki vezérkari főnökké.

A honvédelmi miniszter kedden a Parlamentben, újságíróknak bejelentette: június 5-ével kezdeményezi a köztársasági elnöknél Tömböl László vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének felmentését; Hazuga Károly altábornagy, vezérkarfőnök-helyettest a keddi nappal mentette fel, ahogy Szilvásy Istvánt, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját is.
Madarász Károly altábornagynak, a Katonai Felderítő Hivatal (KHF) főigazgatójának és Kovácsics Ferenc altábornagynak, a Magyar Honvédség Katonai Biztonsági Hivatal (MH KBH) főigazgatójának felmentését szintén június 5-i hatállyal kezdeményezi a szakminiszter a kormányfőnél.

Hende Csaba június 1-jei hatállyal felmentette beosztásából Hamar Ferencet és Tarján István dandártábornokot, a KBH főigazgató-helyetteseit.

A honvédelmi miniszter azt javasolja a köztársasági elnöknek, hogy június 5-i hatállyal Benkő Tibor altábornagyot nevezze ki vezérkari főnökké; kedden pedig már a vezérkari főnök helyettesévé nevezte ki Orosz Zoltán vezérőrnagyot.

Szintén június 1-jei hatállyal nevezte ki a honvédelmi miniszter Kovács József vezérőrnagyot a MH Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) parancsnokává, Huszár János dandártábornokot parancsnokhelyettessé, Fucsku Sándor ezredest az MH ÖHP törzsfőnökévé.
Domján László dandártábornok lett keddtől az MH KBH főigazgató-helyettese, s a miniszter június 5-i hatállyal kezdeményezi a kormányfőnél főigazgatóvá történő kinevezését.

A honvédelmi miniszter június 5-i hatállyal kezdeményezi a miniszterelnöknél Tóth András vezérőrnagy kinevezését az MH KFH főigazgatójává, Négyesi József ezredest pedig a keddi nappal a KHF főigazgató-helyettesévé nevezte ki.

Hende Csaba a személyi döntésekkel kapcsolatban leszögezte: kedden reggel meghallgatta Tömböl László vezérezredes tájékoztatóját a honvédség állapotáról. "Mindezt egybevetve azokkal a sajnálatos eseményekkel, amelyek ismertek, úgy döntöttem, ahogy döntenem kellett" - fogalmazott.

A szakmai és morális válságról azt mondta, ennek "tüneteit az előzetes letartóztatásban ülő tábornokok és ezredesek képében mindenki tudja".A miniszter közölte: a Honvédelmi Minisztérium része a Magyar Honvédségnek, a honvéd vezérkar főnöke pedig katonai feljebbvalója valamennyi magyar katonának is, azoknak is, akik jelenleg a "hűvösön tartózkodnak", és ilyen értelemben felelős az ő erkölcsi magatartásukért.

A minisztériumban folyó vizsgálatokról annyit mondott: azokat megkezdték, és feltehetően - bár ez nem céljuk - hosszabb ideig fognak tartani.

Ezek fényében Hende Csaba nem zárta ki, hogy további elbocsátások is várhatóak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását