2024. május 19. - Ivó, Milán

Önkormányzati választások: akár négy szavazólapon is voksolhatunk?

A választópolgárok kettő, három vagy négy szavazólapot kapnak majd az októberi önkormányzati választáson, attól függően, hogy milyen településen szavaznak. A legtöbb, négy szavazólapot a budapestieknek adják, a megyei jogú városokban szavazóknak azonban csak kettőt.
2010. augusztus 2. hétfő 13:57 - HírExtra
Ha valaki tízezer vagy annál kisebb lélekszámú településen szavaz, három szavazólapot kap. Az egyiken megválaszthatja a helyi polgármestert, a másikon a települési önkormányzat képviselő-testületének tagjaira voksolhat az úgynevezett egyéni listán (itt annyi szavazata van, ahány tagú a testület), valamint egy külön szavazólapon voksolhat a megyei közgyűlés tagjaira a megyei listás szavazólapon, egy lista megjelölésével.

Ha valaki olyan, tízezernél több lakosú településen él, amely nem megyei jogú város, akkor három szavazólapot kap. Az egyiken a polgármestert választhatja meg, a másikon a települési képviselő-testület egy tagját, a harmadik szavazólapon pedig a megyei közgyűlés tagjaira voksolhat a megyei listára leadott szavazatával.

Ha valaki megyei jogú városban lakik, két szavazólapot kap: az egyiken a polgármesterre, a másikon pedig a települési képviselő-testület egy tagjára szavazhat.

Ha valaki a fővárosban lakik, négy szavazólapot kap: az egyiken a kerület polgármesterére szavazhat, a másikon a kerület képviselő-testületének egy tagjára voksolhat, a harmadikon, a fővárosi listás szavazólapon a megyei közgyűlés tagjairól dönthet, míg a negyedik szavazólapon Budapest főpolgármesterét választhatja meg.

Akik korábban jelezték, hogy részt kívánnak venni a kisebbségi választáson is, azok egy további szavazólapot kapnak; az ezen szereplő jelöltek közül legfeljebb négy személyre adhatják le voksukat.

Kisebbségi jelöltekre szavazni az adott település (Budapesten az adott kerület) egyik kijelölt szavazókörében lehet, vagyis nem abban a szavazókörben, ahová a választópolgárnak a települési képviselők megválasztása miatt egyébként mennie kellene. A helyi kisebbségi választások kiírásáról és helyéről jövő hétfőig kell döntenie a helyi választási bizottságoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását