2024. április 29. - Péter
Dr. Bagdy Gábort, a KDNP budapesti frakcióvezetőjét kérdeztük arról, hogy pártja hogyan készül az őszi választásokra, illetve, hogy mit gondol a többi parlamenti párt jelöltjeiről.
2010. július 27. kedd 07:39 - Oravecz Diána
Hogyan készül a KDNP a 2010. október 3-i önkormányzati választásokra? Milyen célokat tűzött ki az elkövetkezendő 4 évre?

Dr. Bagdy Gábor rövid pályakép
Szakmai pályáját az MTA Közgazdaságtudomány Intézetének tudományos kutatójaként
kezdte. A rendszerváltás után a Népjóléti Minisztériumban dolgozott kabinetfőnökként, majd
helyettes államtitkárként. A későbbiekben banki, majd ingatlanfejlesztői területen
tevékenykedett vezetőként nemzetközi cégeknél. Angol és német felsőfokú nyelvvizsgával
rendelkezik, a RICS, azaz az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Társasága (The Royal
Institution of Chartered Surveyors) tagja. 
2002 óta fővárosi képviselő. Jelenleg a Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi
frakcióvezetője, a Fidesz-KDNP frakciószövetség társelnöke. A Nagy Értékű Beruházások
Előkészítésének és Megvalósításának Vizsgálatára létrehozott Ideiglenes Vizsgálóbizottság
elnöke, a Gazdasági Bizottság és a Kiemelt Fejlesztések Bizottságának tagja. 2010-ben a
budapesti területi listán szerzett országgyűlési képviselői mandátumot.
Lényegében a KDNP azt szeretné elérni - ahogyan a parlamenti frakciónk is - hogy a kereszténydemokrata értékeket minél inkább megjeleníthessük. Nem tudom, hogy ezen értékek mennyire közismertek, de kiemelt területeink, a társadalmi igazságosság, a társadalmi szolidaritás, illetve a társadalom alapréteginek megsegítése.

Miért éppen ezeket tartják fontosnak?

Mert lényegében ezzel a területtel egy baloldali pártnak kellene foglalkoznia. Hiszen ez egy klasszikusan szociáldemokrata téma. Az elmúlt jó néhány évben Magyarországon balliberális párti kormányzás volt. Azonban mégsem tudtak ezek az érdekek teljes mértékben érvényesülni, helyette inkább elsiklottak.

Mégis, valakinek, ezeket az értékeket is muszáj felvállalnia. Mi pont ezeket az érdekeket kívánjuk képviselni, illetve érvényesíteni. Ez ügyben voltak is javaslataink; ilyen volt például a családi típusú adózás, vagy a családok csődvédelmének megelőzéséről szóló javaslatunk. Bízunk benne, hogy mind a kettő a kormányzati programunkban szerepelni is fog.

Mit gondol Horváth Csaba javaslatáról, miszerint ingyenes BKV-t szeretne bevezetni? Ön szerint mennyire megvalósítható ez a javaslat?

Erre nagyon nehéz válaszolni, mivel emberileg nagyon kedvelem Horváth Csabát, és egyáltalán nem áll szándékomban megbántani őt.

Viszont meg kell, hogy említsem, hogy múltév végén volt egy olyan közgyűlési felvetés, miszerint ne emeljék meg a BKV jegyek árait. Ezzel kapcsolatban az érdekesség az, hogy pont Horváth Csaba volt az, aki ez ellen szólalt fel, vagyis, hogy változtassa meg a közgyűlés a döntését: mégis legyen jegyáremelés. Kezdeményezésére ez meg is történt; a balliberális többség ezt megszavazta.

Ezek után nem sokkal később jöttek a választások. A választások után már az ingyenes BKV bevezetéséről beszélt Horváth Csaba. Őszintén szólva, ezt sehogy sem tudom egységbe rendezni. Ezek után talán nem furcsa, ha az lesz az ember benyomása, hogy itt a politikai ötletek és politikai haszonszerzés a legfontosabb cél.

Hogyan lehetne rendezni ezt a kérdést?

Természetesen én lennék a legboldogabb, hogyha be tudnának mutatni egy reális javaslatot, amivel rendbe lehetne tenni a BKV ügyeit. Azt is figyelembe kell, hogy vegyük, hogy egy ilyen állapotban lévő cégnél, amelynek eladósodottsága 80 milliárd Ft, a belső eladósodottsága - a vezérigazgató szerint - 800 milliárd Ft, továbbá amely minden évben hatalmas veszteségekkel küzd, nem biztos, hogy egy ilyen terv megvalósítható lehet.

Ennek ellenére, ahogy már korábban is említettem, nagyon örülnék, hogyha lehetne egy reális alternatíva, amivel mindez kivitelezhető lenne. Csupán azt fájlalom, hogy mindezt miért nem 3-4 éve oldották meg?

Mit gondol a Jobbik színeiben induló Staudt Gábor, vagy az LMP-s Jávor Benedek jelöltségéről? Nem gondolja, hogy talán túl fiatalok a főpolgármesteri pozícióra?

Önmagában az a tény, hogy Demszky Gábor húszévnyi praktizálása után távozik a posztjáról, teljesen jogosan veti fel azt az igényt, miszerint ennyi év után valódi megújulásra van szükség.

Ez az újítás sokfélét jelenthet; vannak olyanok, akiknek ez azt jelenti, hogy a fiatal arcoknak kell valamiféle újítást bevezetniük. Én egyrészt úgy gondolom, hogy ez is egy jó elképzelés, viszont ennél talán még fontosabb, hogy egy tapasztaltabb, bizonyított ember csináljon valami egészen mást és egészen újat. Ugyebár nem csak jó tervek kellenek, hanem vezetői tapasztalat és a fővárosi terület ismerete.

Ami már közismert tény, hogy a KDNP, a Fidesszel közösen, Tarlós Istvánt támogatja a főpolgármester jelöltnek.

Ezek szerint, Ön úgy gondolja, hogy a fővárosnak, a fiatalokkal szemben, inkább egy tapasztaltabb, sokat látott főpolgármesterre van szüksége?


Igen, pontosan így gondolom. Ellenben ez nem azt jelenti, hogy nem lenne szükség a fiatalos lendületre, de szükségszerűen kell hozzá a tapasztalat, a tudás, mivel a főváros struktúrája és szerkezete rendkívül összetett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását