2024. április 26. - Ervin

A kisebbségi jegyzéket nem lehet megvásárolni

A kisebbségi választói jegyzéket - ellentétben a települési önkormányzati választás névjegyzékével - nem vásárolhatják meg a jelöltek, jelölőszervezetek az októberi választás előtt, mert olyan különleges adatot tartalmaznak, mint a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás.
2010. július 28. szerda 12:35 - HírExtra
A kisebbségi választói jegyzék - ellentétben a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására készített névjegyzékkel - nem csak egy technikai nyilvántartás, amely lehetővé teszi, hogy csak az arra jogosultak adhassák le szavazatukat: a jegyzékbe felvétel "keletkezteti" a választójogot. Azok, akik részt kívánnak venni a kisebbségi választáson, július 15-ig kérhették felvételüket a kisebbségi választói jegyzékbe a település jegyzőjétől.

Az adatvédelmi törvény szerint különleges adatnak minősül (mások mellett) a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra vonatkozó adat. Ennek megfelelően a kisebbségi választói jegyzék nem nyilvános, az abban szereplők adatait titkosan kell kezelni, így - magán a választópolgáron és a választási szerveken, bíróságon kívül - senki sem jogosult megtudni, kik rendelkeznek választójoggal a kisebbségi képviselők választásán.

(A kisebbségi választói jegyzéken szereplők száma azonban közérdekű adat, azt az Országos Választási Iroda (OVI) a honlapján - településenkénti és kisebbségenkénti bontásban - közzéteszi. A kisebbségi választói jegyzéket a szavazás eredményének jogerőssé válását követően haladéktalanul meg kell semmisíteni.)

A helyi önkormányzati képviselők választásától eltérően a választópolgár is csak a saját adatait illetően tekinthet be a kisebbségi választói jegyzékbe, és a betekintésről nyilvántartást kell vezetni. A kisebbségi választói jegyzék adatait nem lehet megszerezni, megvásárolni és a kampányban vagy egyéb célból felhasználni.

Ez azonban megnehezíti a kisebbségi jelöltek számára egy célirányos kampány megszervezését is, hiszen a célközönség a társadalomnak csak egy szűk rétege, amelynek ráadásul a többsége a jelölő szervezetek előtt - a választói jegyzék titkossága miatt - rejtve marad.

A kisebbségi önkormányzati választásokon folytatott kampányt gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a jelöltek nem ismerhetik meg a kisebbségi választói jegyzékbe felvettek adatait, és így nem tudnak kapcsolatba lépni a potenciális szavazóikkal, még az sem ismert, hogy a választópolgárok mely utcákban élnek. Így nem tudják elérni a választókat a választói gyűlések helyszínével és időpontjával kapcsolatos információkkal, plakátokkal, nem tudják célzottan bemutatni programjaikat, nézeteiket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását