2024. április 29. - Péter

Megdöbbentő táborok

Évről évre színesebb a nyáritábor-felhozatal. A szakmai, játékos nyaralásokon kívül egyre elképesztőbb közösségi foglalkozásokat találhatunk. A furcsa táborok közül is az igazán meghökkentőeket válogattuk ki.
2010. július 18. vasárnap 08:45 - Király Lilla
Psszt! Egy hangot se!

Az egyik gyöngyszem, amire akadtunk, a Csend Tábor. Neve, nem úgy, mint célja, beszédes. A tíznapos foglalkozás alatt tudniillik nem csak a beszéd, minden kommunikáció tabu. Se telefon, se könyv, se hangszál, mivel céljuk a meditáció, önmaguk és a csend átélése. A spirituális foglalkozás azért mégis csak kissé furcsa:

„Ha az érdek nélküli imádság minden szavának súlya van, akkor az emberhez legközelebb álló szellemi lét, az angyali létminőség szavainak teremtő erejéhez hasonló. Mert az emberre hulló áldás valójában visszahulló, visszajutó - mert az csak önmagunkból indulhat ki. Ha imában megszólítjuk a Teremtőt, figyeljünk a pillanatra és a szavakra, amit mondunk, mert csak a most pillanatában fejlődhetünk, a múltban és a jövőben nem! Hiszen az egyik már, a másik még nincs itt”-írják a honlapjukon. (Az imádkozás nem beszéd?)

A meditáció klassz, de vajon miért kell tíz nap csendért emberek közé menni, és fizetni?

Egy falatot se!


Árak

Jó hír, hogy az árak a legtöbb helyen nem, vagy csak minimális mértékben emelkedtek tavaly óta. Átlagosan 10 ezer forintba kerülnek az egyhetes napközis táborok. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagosan, hiszen az eltérések igen nagyok lehetnek. Míg például a sakktábor 10 ezer alatt megúszható, addig a lovas- és sporttáborok díja inkább 20 ezer forinthoz közelít, sőt meg is haladhatja azt. Nem nehéz kiszámolni, hogy ilyen árak mellett két-három heti táborozás költsége elég borsos összeg.

A bentlakásos táborok térítési díja tapasztalataink szerint kisebb mértékben emelkedett. Egy hét balatoni táborozás 25-30 ezer forintba kerül, ám foglalkozásokkal kiegészítve (például nyelvoktatás, vízisport-oktatás, lovaglás, fakultatív kirándulások stb.) ennek akár a többszöröse is lehet.

(forrás: http://www.baon.hu)
A következő meglepő foglalkozást a Böjttábor nyújtja. Az egyhetes táborban jóga és kirándulás kerül terítékre, étel nem nagyon. Az első falatozás az ötödik napon történik, egy alma formájában. A nagy lakoma egy nappal később esedékes: egy kevés főtt köles. Egyébként reggelire szűrt grapefruit levet fogyasztanak, ebédre gyömbérteát citrommal, vacsorára szintén gyömbérteát. (Biztos nagyon finom.)

Napközben csemegézhetnek még tisztítótea-keverékeket, és annyi ásványvizet citrommal, amennyi csak beléjük fér. Ha érik a szeder az erdőben, abból is ehetnek a jövendő anorexiások.
Azért a tábor előtt is van teendő:

„A rávezetést és a visszatérést meg kell beszélnünk. Az nagyon nem mindegy. Beöntés nélkül két napnál hosszabb böjt csak visszamérgezés lenne. Fejfájással, hidegrázással, csipás szemmel, bűzös bőrrel, szájjal meg ilyesmikkel. Van tapasztalatunk benne. Azért csináljuk, hogy üdén, jó közérzettel tudjunk tisztulni. Amúgy azért is járunk ide, mert padlófűtés van a fürdőszobában.”

Éld túl


Van olyan hely is, ahol lehet enni és beszélni, sőt, talán még unalmasnak sem mondható. Ilyenek például a túlélőtáborok, ahol érdekes feladatok várják a jelentkezőket. Igaz ez sem kifejezetten egy wellness pihenés, de van sport és szellemi-fizikai munka. Ezeknél a táboroknál kiemelten fontos a csapatépítés is, hiszen „túl kell élni” a kihívásokat. Igazi életveszélyről persze szó sincs, csupán önállóságról és küzdelemről.

A nyár már szerencsére adott, már csak a szabadságot kell kivenni, és kiválasztani egy szimpatikus közösséget. Jó pihenést!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását