2024. május 19. - Ivó, Milán

Nem tiltják a szabályok a két mandátumért való versenyt

Az októberi települési és kisebbségi önkormányzati voksoláson is indulhat ugyanaz a választópolgár, a jogszabályok ugyanis nem zárják ki, hogy valaki mindkét mandátumért versenybe szálljon.
2010. július 10. szombat 13:08 - HírExtra
Ez azt jelenti, hogy nemcsak választó lehet valaki mindkét választáson (ez az aktív választójog), hanem választható is lehet (passzív választójog).

A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az lehet jelölt, aki szerepel a kisebbségi választói jegyzékben, és akit egy kisebbségi jelölőszervezet jelöltként állított a választáson, azaz nem lehet függetlenként indulni a települési kisebbségi voksoláson.

A jogszabályok azt sem zárják ki, hogy valakit az országgyűlési és európai parlamenti mandátuma mellett települési és kisebbségi képviselővé is megválasszanak.

Így elvben akár négy "szinten" is elláthatná képviselői feladatait az, akit erre megválasztanak.
A jogszabályok egyetlen összeférhetetlenségi kivételt ismernek: nem lehet valaki egy időben európai parlamenti képviselő és főpolgármester. Demszky Gábornak ezért kellett 2004 októberében lemondania brüsszeli mandátumáról.

A települési kisebbségi választáson az aktív választójog - azaz a választásra jogosultság - feltétele, hogy a választópolgár a 13 kisebbség egyikéhez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú legyen vagy október 1-jéig nagykorúvá váljon, továbbá legyen választójoga a helyi önkormányzati képviselők választásán.

Az önkormányzati választáson szavazati joga van minden, Magyarországon lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és uniós állampolgárnak. Az uniós polgárok passzív válaszjoga korlátozott: képviselőjelöltként indulhatnak, de polgármesterré, főpolgármesterré nem választhatók. A települési önkormányzati választáson szavazhatnak a menekült, bevándorolt, letelepedett státusúak is, ha a településen lakóhelyet létesítettek, de ők sem választhatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását