2024. május 19. - Ivó, Milán

Alkotmánybírósághoz fordult a Jobbik

Beadvánnyal fordult a Jobbik az Alkotmánybírósághoz a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvénnyel kapcsolatban szerdán.
2010. július 7. szerda 13:12 - HírExtra
A párt szerint a jogszabály alkotmányellenes, sérti az arányosság, a népképviselet és a választójog egyenlőségének elvét, ezért annak megsemmisítését kérik. A beadványt az Alkotmánybíróságnak (AB) Apáti István és Hegedűs Lorántné Kovács Enikő országgyűlési képviselők adták át.

Apáti István az AB épülete előtt tartott sajtótájékoztatón a törvényalkotás "torzszülöttjének" nevezte a jelenlegi szabályozást, "amely kiiktatja az összes ellenzéki pártot a helyi önkormányzatokból".
Szerinte súlyos aránytalanságokat tartalmaz a törvény, mert például egy Tököl nagyságú település esetében ugyanannyi egyéni képviselőnek 10 ezer, míg egy Dombóvár nagyságú város esetében 20 ezer ember képviseletét kell ellátnia.

Az AB-t azért kérték arra, hogy sürgősséggel tárgyalja a beadványt, mert közelednek az önkormányzati választások - mondta el a képviselő, aki egyben a parlament önkormányzati bizottságának is alelnöke. A párt beadványának indoklási részében az olvasható, hogy a Jobbik szerint alkotmányellenes az a gyakorlat is, miszerint az induláshoz szükséges ajánlószelvények számát a jogszabály egyes esetekben megduplázza, megtriplázza.

Szervezetek együttes indulása esetében a megyei közgyűlésbe való bejutás a küszöb emelése miatt a Jobbik szerint irreálisan megnehezül. Szerintük az eddigi 60-40 százalékos egyéni listás és kompenzációs listás mandátumarány 70-30 százalékra történt módosítása is aránytalanságokat idéz elő.

Korondi Miklós jobbikos országgyűlési képviselő elmondta: a törvény a polgármesteri pozíciót külsős alpolgármesterek választásának lehetőségével kívánja erősíteni. A Jobbik viszont ezt leginkább a "politikusi álláshalmozás" megszüntetésével, vagyis úgy szeretné elérni, hogy országgyűlési képviselők ne lehessenek egyben polgármesterek. Erre vonatkozó törvényjavaslatukat már benyújtották az Országgyűlésnek.

Hegedűs Lorántné Kovács Enikő elmondta: írásbeli kérdést nyújtott be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez az önkormányzatok ezermilliárdos adósságállományával kapcsolatban, amelyre választ is kapott.

Szerinte ha tönkremegy egy önkormányzat, a csődbiztos felajánlja annak vagyonát a hitelt nyújtó intézetnek, vagyis minden magyar állampolgár jótáll az önkormányzati vagyonért. Ismertette a nemzetgazdasági miniszter írásbeli válaszát, amelyben az áll: az önkormányzatok önállóan gazdálkodnak, továbbá a jelenlegi helyzetben nem vállalható fel az a cél, hogy bármely módon konszolidálják ezt az adósságállományt.

A képviselő szerint nemcsak kisebb, de nagyobb önkormányzatok is bedőlhetnek. Méltánytalannak tartja azt a helyzetet, hogy az IMF-hitelfelvétel 2008-as, első körében a bankokat konszolidálta a kormány, "ám arról Matolcsy György levelében sincs szó, hogy az önkormányzatokra valaha sor kerülne." Példaként említette az alaszkai kormányzatot, amely komoly pénzügyi beavatkozást hajtott végre az önkormányzatoknál az eladósodottság enyhítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását