2024. május 17. - Paszkál

Kellenek az önkormányzatok

Szükség van az önkormányzatokra Magyarországon, mert azok a demokrácia alapvető intézményei - mondta Sólyom László köztársasági elnök vasárnap Gödöllőn, a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján.
2010. június 27. vasárnap 12:35 - HírExtra
Az államfő beszédében rámutatott: ezek a független intézmények ellensúlyt képeznek a központi hatalommal szemben az alkotmány és a törvények keretei között, így ők "a demokrácia iskolái". Fontos az is, hogy a települési képviseletek legyen sokszínűek, így minél több helyi erő képviseltetheti magát az önkormányzatokban.

Sólyom László kitért arra, hogy államfői tevékenységének öt évét "nem elefántcsonttoronyban töltötte". Évente 2-3 alkalommal országjárásra indult, és egy-egy ilyen alkalommal az adott térség 25-30 polgármesterével találkozott, melynek során megbeszéléseik nem merültek ki a protokollban. Büszkeségét fejezte ki a tekintetben is, hogy számos határon túli polgármesterrel is találkozott.

Örömének adott hangot amiatt is, hogy 1996 óta "a polgármesterek köre nem zárkózott az országhatárok közé", ami azt bizonyítja, hogy "létezik kulturális magyar nemzet", mert "az ország és a nemzet határai nem esnek egybe", utóbbi sokkal szélesebb. Kiemelte, hogy a polgármesterek nemzetközi találkozói a szakmai tapasztalatcserén kívül az ötletek átadását is szolgálják, de fontos az együttlét élménye is.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy "a 20 éve lejátszódott forradalom" hozta létre a tanácsrendszerek helyett az önkormányzatokat, s az önkormányzati törvényt a rendszerváltás utáni első magyar demokratikus parlament hozta meg. Ennek értelmében a polgármesterek közvetlenül a választóktól kapják a helyi hatalmat. Az alkotmány védi az önkormányzatok hatáskörét, s autonómiát nyújt a településeknek.

Mint mondta, a települések fejlődése nagyban függ a polgármesterek személyétől. "Ahol a polgármester helyén volt", ott megfelelő volt árvízvédelmi tevékenység is, ahol nem, ott voltak hiányosságok - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását