2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vita robbant ki a szülészet elveiről - szakmai reakció

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke szerint mindenképpen egységes szabályozásra van szükség azoknál az eseteknél, amikor a szülő nő ragaszkodik választott orvosához.
2010. július 5. hétfő 21:06 - HírExtra
Tóth Zoltán az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta, a kollégium feladata elsősorban a szakmai kritériumok és eljárásrendek kidolgozása, felügyelete, és nem tud olyan esetről, amikor valakitől azért tagadták volna meg az ellátást, mert nem volt fogadott orvosa.

Mikola István fideszes képviselő hétfőn, sajtótájékoztatón beszélt arról: véget kell vetni annak az eljárásnak, hogy egyes orvosok a szülésekért előre meghatározott tarifát kérnek. Mint fogalmazott, ezt az eljárást hivatalból kell üldözni. Ennek érdekében egyeztetni fog a szülészeti szakma vezetőivel, az országos tiszti főorvossal, de az egészségügyi bizottság is napirendre tűzi a témát. Mikola István szerint megengedhetetlen, hogy egy olyan beavatkozásért kérnek előre pénzt egyes orvosok, amelyet a társadalombiztosítás (tb) támogat és közfinanszírozott ellátás.

Tóth Zoltán kifejtette: Magyarországon szabad orvos- és intézményválasztás van, és erős a társadalmi igény arra, hogy az az orvos legyen ott a szülésnél, aki a terhesség alatt is gondozta a kismamát. Amennyiben egy orvost felkérnek, hogy a szülésnél is közreműködjön, akkor ezzel azt is vállalja, hogy a nap bármely szakában riasztható és a szülés körüli hetekben bármikor rendelkezésre áll.

A professzor hozzátette: ezt az extra rendelkezésre állást, a készenléti munkáért kapható díjat jogszabályok nem rendezik, de az orvosok döntő többsége előre nem szokott összeget kikötni.

Tóth Zoltán, aki egyben a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, úgy vélte, ez a jelenlegi tisztázatlan helyzet nem jó senkinek, sem az orvosnak, sem a szülőknek, ezért mindenki számára az egységes szabályozás lenne célszerű. Kiemelte, Magyarországon is voltak próbálkozások arra, hogy egy adott kórházban engedélyezzék-e a fogadott orvost, de ezek nem vezettek eredményre.

Hozzátette: a kollégium elnökeként szívesen részt vesz az egyeztetéseken, amelyek rendezni kívánják a kérdést, megjegyezte azonban, hogy nem kötelező fogadott orvost választani. A szülész orvosok mindenhol lelkiismeretesen végzik munkájukat - hangsúlyozta a professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását