2024. április 29. - Péter

Mikola: Fiskális terror az egészségügyben

Mikola István szerint "fiskális terror" van az egészségügyben. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: ennek véget kell vetni..
2009. szeptember 29. kedd 12:22 - HírExtra
Az ellenzéki szakpolitikus méltatlannak nevezte azt a vitát, hogy 4,5 vagy 25,5 milliárd forintot kell adni az egészségügynek. Egyik sem elég, a 25,5 milliárd is csak a túlélésre lenne elegendő - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az ágazatnak legalább ezt az összeget garantálni kell.

"Beteg ország beteg népe vagyunk" - fogalmazott.

Mikola István kifejtette: idén 15 százalékkal csökkentek reálértéken az egészségügyi ráfordítások. Az ágazatból körülbelül 100 milliárd forint hiányzik - mondta a fideszes politikus, aki szerint vissza kell pótolni azokat az összegeket, amelyek hiányoznak a rendszerből.

Véleménye szerint csőd felé tart az egészségügy, amely elbocsátásokat, végtelenségig növő várólistákat, intézménybezárásokat és a minőségi ellátás veszélybe kerülését jelenti. Kitért arra is, hogy óriási társadalmi nyomásra kell felkészülni, ha "továbbra sem hajlandók a betegek számára a gyógyulás esélyeit megadni".

Kérdésre válaszolva kijelentette: ha a Fidesz kormányra kerül, az egészségügyben "válságot fogunk kezelni; remélem, hogy egy olyan helyzetben, ahol nem totális csőddel kell szembesülnünk".

Mikola István azt mondta, a Fidesz visszahozná a kórháztörvényt, hogy "lehessen az egészségügybe magánforrást is bevonni, de ezt szabályozottan lehessen tenni. Ha ez a törvény él, akkor nem lennének HospInvest- meg egyéb ügyek".

Az új típusú influenzával kapcsolatban azt közölte, hogy úgy tűnik, Magyarországon is lendületet kapott a vírus terjedése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását