2024. április 26. - Ervin

A B6 vitamin megóv a tüdőráktól?

Azoknál a dohányosoknál, akiknek vérében magasabb a B6 vitamin és egy esszenciális aminosav, a metionin szintje, kisebb valószínűséggel alakul ki tüdőrák - közölték kedden rákszakértők.
2010. június 16. szerda 18:40 - HírExtra
A mintegy 400 ezer ember bevonásával készült tanulmányban jelenlegi és egykori dohányosok, valamint soha nem dohányzók vettek részt tíz európai országból. A vizsgálat eredményei szerint kevesebb mint fele volt a tüdőrák kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akiknek vérében a B6 vitamin és a fehérjéket felépítő egyik esszenciális aminosav, a metionin szintjét magasnak találták.

Az egykori és jelenlegi dohányosok közül azoknál, akiknek szérum folát (folsav) koncentrációja nagyobb volt, akár 67 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A kutatók azonban nem arra következtetnek mindebből, hogy a tüdőrák kockázatának csökkentése érdekében többet kellene bevinni az adott tápanyagokból, hanem továbbra is elsősorban a dohányzás elhagyásának fontosságára hívják fel a figyelmet.

A tanulmányt a Journal of the American Medical Association (JAMA) legfrissebb számában tették közzé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását