2024. április 29. - Péter

A Gundel Művészeti Díjak átadása

Tizenheten vehetik át hétfőn a Gundel Művészeti Díjakat; a Láng György étterem-tulajdonos által az ezredfordulón alapított elismerést az életmű kategóriában idén Barta Mária színésznő, Berczelly István operaénekes és Makk Károly filmrendező kapja.
2010. május 30. vasárnap 12:15 - HírExtra
Az idén Szinetár Miklós rendező, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója volt a díjat odaítélő bizottság elnöke.

A szervezők MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint Gundel-díjat kap Mészáros Márta filmrendező az Utolsó jelentés Annáról című, Kéthly Anna szociáldemokrata politikus életét feldolgozó alkotásáért. Az írók közül Darvasi Lászlót a Virágzabálók című kötetért találták méltónak az elismerésre, amelyet átvehet Madarassy István szobrász- és Urbán György festőművész is.

Zsámbéki Gábor rendezőt Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabjának színreviteléért ismerik el Gundel-díjban, Stohl Andrást, a Nemzeti Színház színművészét a Móricz Zsigmond Úri muri című művéből készült darabban Csörgheő Csuli szerepében nyújtott alakításáért, Pap Vera, a Vígszínház színművésze pedig az Augusztus Oklahomában című darab Violet Westonjaként érdemelte ki a díjat.

Idén Román Sándor táncos-koreográfus is kap Gundel-díjat; musical-operett kategóriában Egyházi Géza az Egri csillagok című musical Török Bálintjáért veheti át az elismerést, Medveczky Ádám, a Magyar Állami Operaház karmestere képviseli a díjazottak között a komolyzenét, a könnyűzenei előadók győztese pedig a Jambalaya együttes. Az úgynevezett "Sztár lett" kategóriában a zsűri Pokorny Lia színművészt díjazza a Beugró című televíziós műsorban nyújtott teljesítményéért.

Az operaénekesek közül idén Bátori Éva kap Gundel-díjat A rózsalovag Tábornagyné szerepében nyújtott alakításáért, Kárászy Szilvia pedig mint művészeti menedzser a Kárászy Szalon megteremtéséért.

Hárman kapnak életmű elismerést: Barta Mária színésznő, Berczelly István operaénekes és Makk Károly filmrendező.

Szinetár Miklós zsűrielnök az MTI-nek elmondta: a Gundel Művészeti Díj méltó elismerés, idén a magyar művészeti élet jelesei kapják a díjat.

Mint kiemelte, fontosnak tartja, hogy minden olyan alkalmat, megmozdulást támogasson, amely a mostoha helyzetű művészekre, tevékenységükre felhívja a figyelmet, mivel "a művészetek az elmúlt húsz évben sokat vesztettek társadalmi presztízsükből".

"Ennek a díjnak az a különlegessége, hogy a három életműdíj kivételével mindig az adott évad, év jeles produkcióját díjazza, ellentétben az állami kitüntetésekkel. Majdnem olyan, mint egy sportverseny, ami a pillanatnyi formát és teljesítményt honorálja. Az előnye a hátránya: nem jár pénzzel" - mondta Szinetár Miklós.

Idén még a hagyományos módon zajlik a díjátadás, a szervezők azonban azt tervezik, hogy jövőre, a tizedik ünnepségen sok újdonságra lehet majd számítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását