2024. május 16. - Mózes, Botond

A művészet és a Fidesz törvénye

A fővárosi kerületek közterületein, önkormányzati tulajdonú épületein elhelyezhető művészeti alkotásokkal összefüggő törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a fideszes Pokorni Zoltán és Szabó Erika csütörtökön.
2010. május 20. csütörtök 20:34 - HírExtra
A jelenleg hatályos szabályozás értelmében művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról Budapesten a Fővárosi Közgyűlés dönt, függetlenül attól, hogy a felállítandó művészeti alkotás helyéül szolgáló közterület, illetve épület a fővárosi önkormányzat vagy egy kerületi önkormányzat tulajdonában áll.

Az előterjesztés indoklása szerint a jelenlegi szabályozás alkotmányossága megkérdőjelezhető, hiszen indokolatlanul korlátozza a kerületi önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlását, és ezzel a többi helyi önkormányzatnál hátrányosabb helyzetbe hozza őket. Az alkotmánnyal összhangban, olyan szabályozás megalkotása indokolt, amely biztosítja, hogy amennyiben egy kerületi önkormányzat saját vagyonából, a saját tulajdonában álló közterületen (épületen) művészeti alkotást kíván elhelyezni, azt a kormánymás önkormányzat vagy bármely egyéb szerv befolyásától mentesen, szabadon megtehesse, éppen úgy, ahogy az ország bármely más településének önkormányzata.

A javaslatban rögzítik, hogy művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról a település önkormányzatának képviselő-testülete, Budapesten fővárosi tulajdonú közterület vagy épület esetében a fővárosi önkormányzat közgyűlése, a kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterület vagy épület esetében a kerületi önkormányzat képviselő-testülete dönt, és gondoskodik fenntartásáról és felújításáról.

A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni - áll a javaslatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását