2024. május 11. - Ferenc

A Fidesz és az emebri jogok: köszönőviszonyban

A leendő kormány egyértelműen elkötelezett az emberi jogi garanciák erősítése mellett - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterjelölt csütörtökön az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága előtt.
2010. május 27. csütörtök 22:28 - HírExtra
A testület támogatta Navracsics Tibor miniszterré történő kinevezését. A bizottság 13 fideszes, KDNP-s és egy LMP-s képviselője szavazott igennel, két szocialista politikus nem támogatta a jelölt kinevezését, három jobbikos honatya pedig tartózkodott a voksolásnál.

Bizottsági meghallgatásán Navracsics Tibor a magyar demokrácia történetének egyik legszomorúbb folyamataként értékelte az emberi jogok elmúlt években tapasztalt hanyatlását, különös tekintettel a 2006-os emberi jogi jogsértésekre.

Farkas Flórián (Fidesz) kérdésére válaszolva rámutatott: a cigányság és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok segítésének két alapvető eszköze a tanulás és a munka. Navracsics Tibor a képzést olyan közjóként értelmezte, amelyhez egyrészt mindenki számára meg kell teremteni a feltételeket, másrészt az államnak érvényesítenie is kell a tankötelezettség követelményét.

A foglalkoztatás és munkahelyteremtés területén a leendő kormány egyfelől bízik a gazdasági fellendülés generálta új piaci munkahelyek megjelenésében, illetve az olyan közmunkákban, mint például a gátépítések, vagy a vasúti karbantartási munkálatok - fűzte hozzá a politikus.

Kiemelte: a hátrányos helyzetűek számára a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha kiszorulnak a munkamegosztásból és egy idő után a függőség életformává válik náluk. Gazdasági fejlődés és emelkedő jólét csak akkor tartható fent, ha ezeket a társadalmi csoportokat is újra bekapcsoljuk a társadalmi vérkeringésbe - vélekedett a miniszterjelölt.

Baracskai József (MSZP) kérdésére válaszolva Navracsics Tibor megerősítette, hogy az ügyészséget nem tervezik a kormány alá vonni, és a következő kabinet nem szándékozik "politikai boszorkányüldözésbe" kezdeni.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) felvetésére válaszolva a jelölt elismerte, hogy a bíróságok terheltségének csökkentése érdekében valóban jó eszköz lehet a büntetőjogon kívüli eljárások lehetőségének ismertebbé tétele.

Hozzátette: jelenleg is tart a kettős állampolgárságról szóló jogszabály végrehajtási rendeletének kidolgozása. A leendő kormánytöbbség azért javasolta, hogy 2011. január 1-jétől alkalmazzák a jogszabályt, mert ebben kérdésében is egy, a jelenleginél ügyfélbarátabb közigazgatást szeretnének kialakítani, amihez időre van szükség.

További képviselő kérdésekre válaszolva Navracsics Tibor megjegyezte, hogy az egyházakat az elmúlt években sok méltatlanság érte, és azok működését nem lenne szabad kizárólag a hitéletre korlátozni.

A miniszterjelöltet a nap folyamán az európai ügyek, illetve az alkotmányügyi bizottság is meghallgatta és mindkét testület támogatta a kinevezését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását