2024. április 29. - Péter

Tisztább jogviszonyokat akar a Fidesz, az MSZP már fúj

Tisztább jogviszonyokat teremt a közigazgatásban a Fidesz-KDNP által beterjesztett - a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló - törvényjavaslat.
2010. május 19. szerda 20:50 - HírExtra
A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett rá, hogy az alkotmány biztosítja a kormány szervezetalakítási szabadságát. Az Alkotmánybíróság pedig már számos határozatában megerősítette, hogy az alkotmány rendelkezései szerint a kormányzati struktúra kialakításában a kormányzat nagyfokú szabadsággal rendelkezik. A mostani átalakításokra tehát kifejezetten az alkotmány és az Alkotmánybíróság határozatai jogosítják fel a leendő kormányt.

Azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi napokban több kifogás is elhangzott az új törvényjavaslatban bevezetett kifogásolási joggal kapcsolatban, kiemelte: ez a közigazgatás függetlenségét hivatott szavatolni a politikával szemben,illetve biztosítéka a kormányzati munka összhangjának. A közigazgatás vezetőit ugyanis a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának kontrollja alá helyezi, így szorítva vissza az eddig uralkodó politikai szempontokat.

Hozzátette: tovább szigorítja a pályázat nélküli vezetői kinevezések lehetőségét a javaslat, ugyanis eltörli annak általános lehetőségét, hogy pályázati eljárás lefolytatása nélkül is adható legyen vezetői kinevezés, vezetői megbízás a közigazgatási szervnél legalább egy éve alkalmazásban álló köztisztviselőnek. Ezentúl a pályáztatás mellőzése csak sokkal szűkebb vezetői körre vonatkozik.

Az új kormány szigorítja az összeférhetetlenségi a szabályok egy részét is, mivel közigazgatási szakmai vezető nem viselhet tisztséget érdekképviseleti szervezetben, szövetkezetben, de alapítvány kezelő szervének se lehet tagja.

"Jól láthatóan az MSZP-nek még hónapokba fog kerülni megemészteni a választások eredményét. A hatalomkoncentráció ugyanis a választók akaratából jött létre és nem "trükkök százai" segítették hozzá a Fidesz-KDNP kormányt" - fogalmazott Rétvári Bence, hozzátéve: a kormány ezzel a többségével élni fog, de nem visszaélni.

Lendvai: a Nagy Testvér figyel, de Őt nem láthatod

Az MSZP szerint aggasztó irány bontakozik ki a leendő kormánytöbbség által beterjesztett törvényjavaslatokból, a Fidesz ugyanis miközben "kényes személyi adatokat listázna az állampolgárokról", addig saját vezetői számára nem vállalja a nyilvánosságot.

Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a Fidesz ismerős képletet használ: "a Nagy Testvér figyel, de őt magát nem láthatod".

Feltűnő, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség egyik első dolga volt, hogy megelőzve az ígért adócsökkentést, sőt megelőzve bármilyen gazdasági vagy szociális lépést, a népszámlálási törvény módosításáról nyújtott be javaslatot. A leendő kormánytöbbség a népszámláláson listázni akarja az állampolgárok vallását, egészségi állapotát, termékenységét is - hangsúlyozza a szocialista politikus.

"Képzeljük el, mit érez az állampolgár, akitől a hatóság a vallását kérdezi, egy olyan országban, ahol ez csupa rossz történelmi emléket, félelmet idéz fel" - fogalmaz Lendvai Ildikó.

A világnézet "listázása" nemcsak történelem, hiszen nem is olyan rég derült fény a Kubatov-listákra, ahol maga Kubatov Gábor fideszes pártigazgató sem cáfolta: pártja számára készített "komcsi-listát" - mutat rá a képviselő.

Kiemeli: az alakuló kormány ezzel egy időben annak ellenére védi gondosan az új vezetőkre, a Fidesz felső köreire vonatkozó adatokat, hogy azok megismeréséhez feltétlen közérdek fűződik.
A Fidesz jelentősen csökkenti azoknak a közpénzek felett rendelkező állami vezetőknek a körét, akiknek vagyonnyilatkozata nyilvános. "De mindmáig nem tudhattuk meg azt sem, hogy milyen pénzből és milyen céllal szerezték meg ismert fideszes politikusok vállalkozásai a nyilvánosság és a hírszolgáltatás jelentős részét birtokló RTL televízió tulajdonrészét" - fűzi hozzá Lendvai Ildikó.

Fideszes és kereszténydemokrata képviselők szerdán új, módosított formában nyújtották be a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényjavaslatot. A kiegészített változat szerint az adatszolgáltatás a fogyatékosságra is kiterjedne.

A javaslat szerint a népszámlálás során az adatszolgáltatás a természetes személyek esetében kiterjedne a nem, a születési időpont, a lakóhely, a családi állapot, a családi állás, a termékenység, az iskolába járás, az iskolai végzettség, a személyek és háztartások megélhetési forrása, a foglalkozás, a fogyatékosság, a munkáltató és munkahely, a közlekedés, az utazás, az egészségi állapot, az állampolgárság, a vallás, a nemzetiség, az anyanyelv, a nyelvismeret, a lakáshasználat jogcíme, valamint az üdülőtulajdon összeírására.
Forrás: MTI/hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását