2024. április 29. - Péter

Orbán Viktor felelőssége

Bajnai Gordon (távozó) miniszterelnök államférfiúi erényeit utoljára múlt pénteken bizonyította. Támogtaottsága alig 21 százalék. Orbán Viktor (leendő) miniszterelnök évek óta nem villantott ekkorát. Minden második embernek szimpatikus.
2010. május 18. kedd 07:31 - Nagy András
Amikor Bajnai Gordon miniszterelnök február 18-án a rendőrség évértékelő, feladatszabó értekezletén nyilvánosan kikelt a szélsőjobb ellen, mondván, velük „nincs alku, nincs kompromisszum és nincs elnézés. A szélsőségesek Magyarország ellenségei, bármi is legyen a zászlójukra írva, mert szét akarják verni a rendet, biztonságot, jogot”, sokan talán csak legyintettek. Vagy azt se.

Mikor négy nappal később, a 2006-2010-es ciklus utolsó ülésén a Tisztelt Házban gyakorlatilag parlamenti búcsúbeszédét szavalva már összesen nyolc alkalommal nevezte nevén a Jobbikot, miközben a magyar országgyűlésben baloldali politikustól rég nem hallott szavakkal illette Orbán Viktort, sokan felkaphatták a fejüket.

Hazafiak

Volt mire: „demokrata és hazafi Orbán Viktor is, demokrata és hazafi Mesterházy Attila is. Lehet, hogy csak ennyi a közös nevező, lehet, hogy csak ennyi - de ez közös nevező, és ez elég lehet ahhoz, hogy Magyarország legyőzze a szélsőjobb veszélyt” – hangoztatta.



Ezek után – a Jobbik parlamentbe jutásának biztos tudatában – már csak egy kérdés maradt: a helyzetéből fakadóan „messzelátó” kijelentéseivel nem egyszer a mögötte álló szocialista párt politikusait is meghökkentő Bajnai vajon az új Országgyűlés alakuló ülésén is korábbi következetességével lép fel a szélsőjobb ellen?

Vajon leköszönőben, a nagypolitikából távozóban is hű marad meggyőződéséhez, mely szerint a Jobbik „tönkreteszi a hazánkat, tönkreteszi kívül és belül”? Vajon felelősséget érez korábbi szavaiért és akkor sem futamodik meg, mikor Vona Gábor oroszlánmintás mellényben, sötét múlttal a lelkében néz farkasszemet vele?

Sértés

Jean-Claude Junckernek tetszett
Jean-Claude Juncker, az EU közös pénzét használó országok pénzügyminiszteri tanácsának (Eurogroup) elnöke, luxemburgi miniszterelnök telefonon gratulált Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnöknek a magyar válságkezelés eredményeihez - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő hétfőn.
MTI
A válasz ismert: Bajnai a Jobbikos szemekbe nézve mondta ki, hogy „a provokáció mellett nem lehet szó nélkül elmenni”. Szerinte Vona Gábor a demokrácia ünnepét sértette meg azzal, hogy a képviselői esküt gárdista mellényben tette le, ezért utasította rendészeti miniszterét, hogy jelentse fel a Jobbik első emberét.

Aznap, mikor a kormányfő ezeket a szélsőjobb páholyából érkező tahó füttyögés, valamint a mérsékelt jobb padsoraiból áradó néma csend közepette elmondta, a Medián részletes felmérést közölt a távozó Bajnai-kormány elfogadottságáról. Ebből kiderül: az összességében elégségesre értékelt kormányzati tevékenység (a válságkezelő lépések) ellenére az elmúlt egy évben javult az emberek véleménye a kabinetről: Bajnai (és kormánya) teljesítményéről pozitívan nyilatkozók aránya tizennégyről huszonegy százalékra emelkedett.

Utódját, az alakuló ülésen a következő évek egyik legnagyobb demokratikus kihívásáról szót sem ejtő Orbán Viktort ezzel szemben ma minden második ember pozitívan ítéli meg, s csupán valamivel kevesebb ember számára közömbös. Hogy így marad-e? Ez már a leendő miniszterelnök felelőssége.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását