2024. április 27. - Zita
Összeült, s meg is alakult az új Országgyűlés. Eddig mindenki hozta, amit vártunk tőle: Vona Gábor a mellényét, Sólyom László a lebilincselő beszélőkéjét, Horváth János a fiatal demokratához méltó lendületét. A nevetés sem maradt el.
2010. május 14. péntek 12:15 - HírExtra
19.00 - Fél nyolctól házbizottság, hétfőn ismét Parlament

Schmitt Pál házelnök péntek este fél nyolcra összehívta a házbizottság ülését. Ezt Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető is kezdeményezte azzal összefüggésben, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője gárdamellényben tette le képviselői esküjét; Schmitt Pál bejelentette, a parlament jövő heti, várhatóan kétnapos ülésének előkészítése érdekében összehívja a testületet.

18:52 - A Jobbik bemutatkozik

Az új ciklus első országgyűlését a szokásos Himnusz zárta, ám a Jobbik  rákezdett utána  Székely Himnuszra is, amit  a többi képviselő is végigállt vigyázba - igaz nem csatlakoztak a kórushoz. Lesz itt változás, kérem szépen!

18:39 - Orbán megszólalt

Véghez fogom vinni, amivel az emberek megbíztak, nagy horderejű és mélyreható változások lesznek Magyarországon - mondta Orbán Viktor a parlament pénteki ülésén.

A felkért miniszterelnök kiemelte: nem először áll itt, nem először vállalkozik kormányalakításra.
"Tudom mit vár az ország" - fogalmazott, hozzátéve: meg fogom tenni, véghez fogom vinni, amit várnak tőlem. Orbán Viktor azt mondta: küzdelemre vállalkozik, amelyek során nagy erőkkel találja magát majd szembe, de őt az akadályok nem térítik el.

A leendő kormányfő köszönetet mondott a választóknak, aki sok csalódás ellenére kitartottak a demokrácia mellett, és soha nem látott összefogással kiálltak a nemzeti egység mellett.

18: 30 - Bajnai beszélt

Bajnai Gordon kérésére az igazságügyi miniszter a kormány nevében még pénteken feljelentést tesz amiatt, hogy Vona Gábor gárdamellényben tette le képviselői esküjét az alakuló ülésen.

A leköszönő miniszterelnök ezt az Országgyűlés alakuló ülésén jelentette be.

Bajnai Gordon leszögezte: ilyen mellényt tilos viselni, Magyarországon ez törvény. Emlékeztetett arra: a független, demokratikus magyar bíróság kimondta, hogy ezt az uniformist olyan szervezet tagjai hordják, amely kívül helyezi magát az alkotmányos kereteken.

A miniszterelnök felidézte: bíróság mondta ki, hogy ezek a jelképek félelmet keltenek, ezért a szervezet működése, a gárdista egyenruha viselése jogszabályellenes.

Bajnai Gordon felhívta a figyelmet arra, hogy a bíróság nem önmagában a Magyar Gárdát tiltotta be, hanem azt is, amit üzent a szervezet és annak egyenruhája is: a megfélemlítést, a gyűlöletkeltést, a nemzetrontó indulatokat.

Cinizmus kell ahhoz, hogy valaki úgy tegyen, mintha nem értené, hogy a közösség csöndes többsége miért borzad el, vagy éppen retten meg e jelképek láttán - vélekedett. (Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője a teremben azt kiabálta: "a szemkilövés is félelmetes".)

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a törvény mindenkire vonatkozik, és tízszeresen, százszorosan vonatkozik a törvényhozás tagjaira. Hogyan akarnak önök törvényt hozni és azt várni, hogy az ország polgárai ezt betartsák, ha a törvényhozásban éppen önök szegnek törvényt - tette fel a kérdést.

A leköszönő kormányfő szavai szerint ezt "demokratikus tűzzel és demokratikus vassal" meg kell akadályozni. Ezt a mentalitást minden demokratának egyesített akarattal kell elutasítania e házon belül és azon kívül egyaránt - hangoztatta.

Úgy vélekedett: bármilyen sok vita és elégedetlenség övezi a rendszerváltás eredményeit, abban soha nem volt nézeteltérés e két évtizedben, hogy a demokratikus, szabadon választott hatalom jobb bármelyik másiknál. Úgy fogalmazott, csatlakozik Sólyom László gondolatához: legyünk büszkék erre, ettől ünnep minden szabadon választott országgyűlés alakuló ülése, a demokrácia ünnepe.

"Az ünnepeknek általában megadjuk a tiszteletet: ünneplőt öltünk, ha tiszteljük annak hagyományait és jelenét. Itt és a most, a talán legfontosabbról, a demokrácia tiszteletéről van szó. Aki ma ünneplőt öltött, a demokráciát tiszteli meg vele. Aki ezt levetette, a demokráciát sérti ezzel" - közölte a miniszterelnök.

18.22 - Scmitt beszélt

Az Országgyűlés újonnan megválasztott fideszes elnöke szerint széleskörű nemzeti összefogás mellett arra is szükség van, hogy a képviselők vállaljanak felelősséget 15 millió magyar ember sorsáért.

Schmitt Pál úgy fogalmazott: a megválasztott képviselők között nincsenek győztesek és vesztesek, mindenki előtt feladatok, kihívások és a bizonyítás széles körű lehetőségei állnak.
Schmitt Pál kiemelte: házelnökként azon lesz, hogy a képviselők maradéktalanul gyakorolhassák alkotmányba foglalt képviselői jogaikat. "Elnöki kötelességemnek tartom visszaadni az Országgyűlés méltóságát és hitelét (...)" - fogalmazott.
A beszéd végén Horváth János korelnök átadta Schmitt Pálnak a parlament alakuló ülésének vezetését.

18:05 - Új kezdés, új szünet

Gond nélkül megszavazták a házelnököt (Schmitt Pál) és az alelnököket - persze pár politikus most sem tudott egy értelmesen kivehető X-et rajzolni a papírra, vagy megnyomni a megfelelő gombot. A korelnök pedig bebizonyította: tud angolul, elvégre az "érvénytelen szavazatok száma ten... vagyis tíz".

15:30 - Nagyszünet

Az egész délután a helyzet magaslatán ülő Horváth János kétórás szünetet rendel el. Lesz mit kiphenni...

15:23 - Mesterházy Miklós

Megtudtuk: az MSZP frakcióvezetője: Mesterházy Miklós. Valójában persze Mesterházy Attila. Az LMP pedig új nevet kapott: Lehet a más a Politika. Kabaré...



15:22 - Nem jött össze

A miniszteri beszámolót nem fogadta el az Országgyűlés.

15:13 - Eskütétel

Behozzák a történelmi zászlókat. Az eskű szövegét a korelnök olvassa fel. Ezzel az új Országgyűlés megalakult. Vona Gábor gárdamellényben tette le az esküt.

15:02 - Osztálynévsor

Dúró Dóra és a Samu Tamás Gergő felovasta az összes honanya és honatya nevét. Az izgalom ezzel a tetőfokára hágott.



14:55 - Az első szavazás


Sikeresen bedugták a kártyáikat a szavazógépba az új arcok. Szavaztak is. Mindenki igennel - valószínűleg először és utoljára. Ezzel igazolták a képviselők mandátumát.

14.19 - Madarak és fák

Amíg az alakuló ülés húszperces szünetében a mandátumvizsgálat folyik, a királyi tévé a Madarak és Fák Napjáról vetít műsort. A leghasznosabb módja a felesleges húsz perc eltöltésének! Az amúgy sem túl izgalmas eseményt kiválóan sikerül a teljes unalommá, az alvásküszöb alá szorítani...

14.14 - Varga szerint nem volt rossz a törvény

A leköszönő önkormányzati miniszter, Varga Zoltán elnézést kért azért, mert nem tájékoztatták a közvéleményt arról, hogy a törvénymódosítás következtében, az igazolással szavazók miatt a választás elhúzódhat. Még egyszer: nem azért, mert éjfél után jöttek ki az eredmények, hanem azért, mert erről nem szóltak előre.

14.11 - A választási törvény volt rossz az OVB szerint

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke a választások első fordulójában az igazolással szavazók körüli káoszért a felelősséget a törvényalkotóra hárította.

13.54 - Jobbikos korjegyző beszélhetett

Bana Tibor Jobbikos korjegyző ismertethette az összeférhetetlenséggel kapcsolatos tudnivalókat. Dúró Dórát nem látjuk.

13.41 - Horváth János elveszett egy körmondatban

Horváth János, az országgyűlés korelnöke tíz percbe belekezdett egy gondolatba, de még nem sikerült befejeznie, sem valahogy kifejezni, hogy miről is beszél. Viszonylag gyakran használja az "alkotmány" és a "rendszerváltás" szavakat,de ebből nemderül ki sok minden.



13.27 - Orbán lesz a miniszterelnök

Sólyom Orbán Viktort kérte fel miniszterelnöknek.

13.24 - Sólyom László beszólt a Jobbiknak

„Testet öltött a nép akarata, a demokrácia ünnepét üljük” – nyitotta meg az államfő az alakuló ülést. ”A feladatok szinte emberfelettiek. Magyarországot talpra kell állítani.” – folytatta, majd hozzátette, a történelem értékelésének kell mindenképpen megfelelni.

Sólyom a rendszerváltás hangulatából át szeretné adni a korábbi rendszernél jobbra való törekvést az új országgyűlésnek. A közérzület, a múlt tagadása és a várakozások szerinte most a rendszerváltás korabelivel párhuzamosak.

Az erkölcsi kudarc kockázatát is viseli az óriási kormánytöbbség. „Különbnek kell lenni” – mondta Sólyom.

„Minden képviselő egyenlő mértékű legitimáció birtokosa. Minden párt működésének megvannak azonban az alkotmányos szabályai. Nem engedhető meg, hogy gyűlöletre való uszítás elhangozzon az országgyűlésben. A mentelmi jog nem lehet menlevél a tudatos jogsértőknek” – szólt be Sólyom a Jobbiknak. 

Az államfő figyelmeztette az új országgyűlést, hogy a rendszerváltás és az alkotmány szellemében politizáljon. Elmondta, hogy a szegénység leküzdéséhez és a cigánykérdés megoldásához az oktatáson keresztül vezet az út.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2010. május 14. 20:01
Minden ott folytatódik ahol abbahagyták. Megint a talpnyaló véreskezü komcsik kezében a nemzetbiztonság fityeszes segédlettel. A legnagyobb problémájuk egy ruhadarab. Megint azt akarják elhitetni a magyar néppel, hogy fasiszták ülnek a parlamentben. (hál istennek ez vajmi kevés embert érint meg ez a hülye mellébeszélés) Egyébként meg nyugodt szívvel lehetne bolsevikoznia a Jobbiknak és Kun Béla és társai feliratokat kiakasztgatni az mszp-s és néhány fityeszes képviselőre. Az legalább igaz volna. A Schifferéknek meg lehetne egy bőröndöt jelképesen a kezükbe nyomni és rá lehetne írni, hogy gázai népírtók haza!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását