2024. május 19. - Ivó, Milán

Kóthay: a végsőkig kitartunk az árvízek ellen

Edelényben az utolsó pillanatig kitartanak a töltések mentén, legyen az állami, önkormányzati létesítmény vagy magántulajdonban lévő rész.
2010. május 18. kedd 20:27 - HírExtra
Az államtitkár azért látogatott az észak-borsodi településre, hogy tájékozódjon az Edelényben kialakult árvízi helyzetről.Hangsúlyozta: ezeken a részeken semmilyen beavatkozást nem tehet senki önhatalmúlag, csak kizárólag egyeztetett módon.

Rendkívüli időszak van, ehhez rendkívüli emberek kellenek, hogy megoldják ezt a problémát. Ezek pedig azok, akik a gátakon, a töltéseken védekeznek, illetve az árvízi védekezést szervezik - közölte a tárca szakállamtitkára.

Kifejtette: ennek az a lényege, hogy az egyéni érdekek hátrébb kerülnek, a közösségi érdekek előnyt élveznek. Minden egyes beavatkozás előtt a területileg kirendelt vízügyi szakértő véleménye és jóváhagyása szükséges.

Hozzátette: csak így lehet az egységes, rendszerszemléletű vízkormányzást megvalósítani. Ehhez azonban az is elengedhetetlen, hogy a védekezésben résztvevő szervezetek, hatóságok összehangoltan működjenek.

Ez a védekezés jó példája a szoros együttműködésnek - mondta.Azzal a vízkormányzással, amelyet Edelényben is alkalmaznak, azt akarják elérni, hogy a városnak minél kisebb részét érje a víz. Ilyen, ehhez hasonló beavatkozásokra az elkövetkezendő napokban minden bizonnyal még sor kerül, "nemcsak itt, hanem máshol is" - mondta.

Hozzátette: 70-80 éve nem volt példa arra, hogy három-négy nap alatt leessen az éves csapadékmennyiség 20 százaléka, illetve, hogy az a ciklon, amely kiváltotta ezt a rekordesőt, háromszor pördüljön vissza a Kárpát-medencébe. "Nem lehet kizárni, hogy ez a ciklon a jövő héten ne forduljon vissza" - közölte.

Arról is beszámolt, hogy a következő héten még egy 20-30 milliméteres csapadék várható, "a kellemetlenséget stabilizálja, de a helyzetünket nem" - fejtette ki, hozzátéve: Edelényben megfeszített a munka, hogy legyen esélyük megtartani a várost és a töltést.

Felhívta a figyelmet arra: a romániai oldalon is megjelent a sok víz a medrekben, ami a Tisza felső szakaszán, a Túron, a Szamosban, és a legfrissebb jelentések szerint a Körösök-völgyében is árvízvédelmi készültség elrendelését igényli.

Ebben az a baj, hogy ha ott is kialakul egy komolyabb védekezési igény, át kell csoportosítani az iderendelt erőket.

A rendkívüli készültségben, illetve a veszélyhelyzet kihirdetését követően a vízügyi tárca vezetője kormánybiztosként irányítja az ár- és belvízi védekezést, tehát nem mellérendeltségi, hanem fölérendeltségi körben végezheti a feladatát - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását