2024. május 3. - Tímea, Irma

Árvíz: majd 1000 kilóméteren készültség, nő a belvíz

Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren, a Sajón és a Hernádon rendkívüli a készültség mértéke - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára kedden délelőtt; Kóthay László budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága; jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban.
2010. május 18. kedd 13:23 - HírExtra
Mint elmondta, Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám jó hír, hogy az utóbbin már megkezdődött az apadás.

Kritikus a helyzet a Bódván Edelény fölött, ahol éjszaka átfolyt a víz a töltés fölött. A vízügyi szakemberek azóta zúzott kővel stabilizálták a helyzetet.

Harmadfokú a készültségi fokozat 338 kilométernyi védvonalon: a Zagyván, a Tarnán és a Taktán. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek 234 kilométer hosszon, az Ipolyon, a Túron, a Lónyay főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy hétfőn 3.300 riasztást kaptak, ez mintegy tizenötszöröse az átlagos adatnak. Közlése szerint jelenleg 1.428 ember van kényszerűségből távol az otthonától, de a kitelepítettek száma folyamatosan változik.

Az újságíróknak kiosztott sajtóanyag szerint a Balaton vízállása 117 centiméter, ez meghaladja az engedélyezett szintet, ezért az alacsony déli part érdekében a Sión keresztül tart a vízeresztés.

Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben csaknem 1.800-an vettek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását