2024. május 3. - Tímea, Irma

Milliárdos viharkárok az agrárvilágban

Több milliárd forintos kárt okozott a hétvégi esőzés és vihar az ország mezőgazdaságában - közölte a Magyar Agrárkamara. Az agrárkamara közleménye szerint az országban több mint 150 ezer hektárt - ennek fele szántó - boríthat belvíz, amelynek egy része biztosan pusztító lesz, ugyanis a környékbeli folyók, csatornák telítettek, így szinte lehetetlen a földekről levezetni a fölösleget.
2010. május 18. kedd 14:07 - HírExtra
A legnagyobb gondok Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Nógrád, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében vannak, de hátráltatja a szántóföldi munkákat a rossz időjárás Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében is - derül ki a MA felméréséből.

Borsodban igen kritikus a helyzet, jókora területeket borít belvíz, ami késleltetheti az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kérelmek benyújtását és a területmérést is. Csongrádban áll a víz a táblák ötödén, ezért akadozik a hibridkukorica vetése, az orkán erejű szél hatására a gabonák fekszenek. Nógrádban jelentős terület fekszik belvíz és árvíz alatt. Komárom-Esztergomban "katasztrofálisan" kelt a napraforgó, amit újra vetettek, annak egy részét most belvíz borítja. A repcét és a gabonákat is földre döntötte a vihar. Győr-Moson-Sopronban a repcén és a gabonákon áll a víz. Óriási gond - és ez országszerte igaz, - hogy az éppen kikelt kukoricákat teljesen elverte a vihar, az őszi szárazság miatt alig kikelt repcét pedig beszántották a gazdák és most a vihar a második vetést is megtizedelte.

Hajdú-Biharban a tavaszi vetésű növények kétharmadát vetették el eddig, súlyos kár mutatkozik a megdőlt lucernában, amit nem tudnak betakarítani és hamarosan rothadásnak indulhat. A gabonatáblákat azonban itt még nem érte helyrehozhatatlan kár. Jász-Nagykun-Szolnokban az árpa felét, a búza harmadát döntötte le a vihar, a megyében eddig a tavaszi növényeknek csak a felét sikerült elvetni. Békésben igen nagy területeken nem tudják végezni a talaj- illetve, a növényvédelmi munkákat. A tavaszi növények nagyjából negyedét még el sem vetették a megyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását