2024. május 2. - Zsigmond

Jön a Madness a Szigetre

A már bejelentett sztárok mellett a Madness és a Public Image Limited (PIL) is fellép az idei Sziget fesztiválon, amelynek egyik helyszíne a spanyol-belga-magyar EU-elnöki trió programjait, ezen országok kultúráját fogja népszerűsíteni.
2010. május 13. csütörtök 17:33 - HírExtra
Az idei fellépőkhöz - az olyan, korábban már nyilvánosságra hozott nagy nevekhez, mint a Muse, az Iron Maiden, a Faithless, a Kasabian, a Paradise Lost, a Bad Religion vagy Nina Hagen - csatlakozott az európai ska-színtér egyik legjobbja, a brit Madness, valamint Johnny Rotten Sex Pistols utáni zenekara, a PIL is. Az utóbbiban már John Lydonként működő énekes két éve a Sex Pistolsszal a Sziget egyik legjobb koncertjét adta.

Az augusztus 10-i "nulladik" napon a reggae-ska ünnep és a Cseh Tamás-emlékkoncert mellett újra megrendezik a Magyar Jazz Napját - mondták a szervezők a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Gerendai Károly, a Sziget ügyvezetője kiemelte: a nulladik napi dzsesszkoncertre, amely a BJC - Amfiteátrum Színpadon lesz, a műfaj hazai élvonala nemzetközi előadókkal közös produkcióval készül. Tommy Campbell amerikai dobos például László Attilával és Oláh Kálmánnal, a szintén amerikai zongorista, George Duke pedig a Budapest Jazz Orchestrával együtt lép fel.

A 2010-2011-es időszakban az EU elnökségét adó hármas, Spanyolország, Belgium és Magyarország közösen jelenik meg az idei Szigeten EU Trió fókusz néven. A kapcsolódó programoknak helyet adó Európai Találkozási Pont elnevezésű helyszín egyik célja, hogy az EU-elnökséget 2011 első felében betöltő Magyarországra hívja fel a figyelmet. A Pont közvetlenül a Hungarikum falu mellett fog elhelyezkedni.

"A belga uniós elnökség fél éve a Sziget idejére is esik, ezért erre nagy figyelmet fordítunk" - hangsúlyozta Olivier Alsteens, a brüsszeli kormány uniós elnökségért felelős főigazgatója a sajtótájékoztatón. A tervek szerint vagy a belga kabinet, vagy a Bizottság valamelyik magas rangú tisztségviselője el is látogat a Sziget fesztiválra.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy az EU 2020-ra vonatkozó új stratégiája "mozgásban az ifjúság" projektjének magyarországi kommunikációja a Szigeten indul és az ősz folyamán bontakozik ki. A Sziget uniós programjait egyébként az érintett szervezetek, intézmények - köztük a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint a budapesti spanyol és belga nagykövetség - finanszírozza.

A további idei Sziget-programok kapcsán elhangzott többek között, hogy a Roma sátorban fellép az indiai radzsasztáni cirkusz, a Kawa Musical Circus, az underground elektronikus zenének helyet adó Meduza sátorban a brit Smokeeaters és a belga Aeroplane, a tízéves Magic Mirror sátorban vetítenek a Berlinale filmfesztiválon indult mozikból, az utcaszínházi élményről ezúttal a francia Malabar társulat gondoskodik, lesznek irodalmi, színházi és komolyzenei előadások és múzeumi negyed is.

Az idei, 18. Sziget fesztivált a mínusz egyedik (ekkor lesz a Kispál és a Borz búcsúkoncertje) és a nulladik napot is számolva augusztus 9. és 16. között rendezik meg az óbudai Hajógyári-szigeten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását