2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az MSZP-nek nem tetszik a Jobbik bizottsági elnöksége

Az MSZP szerint az ország rendjére egyformán veszélyt jelent, ha a Jobbik betöltheti akár a nemzetbiztonsági, akár a költségvetési bizottság elnöki posztját, ezért a frakció több kezdeményezést is tesz.
2010. május 13. csütörtök 07:16 - HírExtra
Lendvai Ildikó pártelnök szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: annak érdekében, hogy a nemzetbiztonsági bizottságba se elnökként, se közel hasonló jogosítványokkal rendelkező tagként ne kerülhessen be törvénytelen szervezeteket vagy azok finanszírozását támogató képviselő, az arra illetékes nemzetbiztonsági szervek teljesítsék a lehető legkörültekintőbben az úgynevezett C típusú átvilágítás során rájuk háruló kötelezettségeket, és jelezzék a nemzetbiztonsági kockázat legkisebb gyanúját is az ilyenkor szokásos módon a Ház elnökének.

Hozzátette: mivel a Ház elnöke egyedül jogosult ezeket a jelentéseket megismerni és a kockázat fennállásáról dönteni, a Fidesz, a KDNP, az LMP és az MSZP frakciója szólítsa fel a házelnököt, hogy kockázat jelzése esetén egyetlen esetben se jelölje az adott képviselőt a nemzetbiztonsági bizottságba. Arra ugyanis nincs törvényi kötelezettség, hogy minden frakció minden bizottságban helyet kapjon, csak arra, hogy bizottsági tagjainak összlétszáma mandátumarányos legyen - emlékeztetett.

Lendvai Ildikó szerint amennyiben a négy frakció erre nem vállal kötelezettséget, az MSZP ismételt tárgyalásokat kezdeményez abban a reményben, hogy a továbbiakban nem marad egyedül a Jobbikkal kapcsolatos törekvéseiben úgy, mint ahogy eddig mind a bizottsági posztok, mind a magyar gárda egyenruhájára emlékeztető viselet, mind a Jobbikosok koronánál tett külön esküje vitájában történt.

Reméljük, hogy az újabb tárgyalásokon a Fidesz-KDNP már nem játszik össze a Jobbikkal, az LMP pedig végre megszegi némasági fogadalmát, és kész állást foglalni a vitákban - közölte.
A pártelnök tájékoztatása szerint a tárgyalásokon az MSZP az alábbi lehetőségeket veti fel. A szocialista frakció partner abban, hogy az LMP irányítsa a nemzetbiztonsági bizottságot, és a fenntartható fejlődés bizottságát - amelyhez eddig arculata formálása érdekében ragaszkodott - felajánlja más ellenzéki frakciónak.

Az MSZP nem zárkózik el attól - ahogy ezt az eddigi tárgyalásokon is jelezte - hogy a parlament módosítsa a nemzetbiztonsági törvényt, és így lehetetővé váljon, hogy a Fidesz vagy a KDNP töltse be az elnöki posztot - olvasható a közleményben.

Az MSZP - mint írta - újra kezdeményezi, hogy a többi frakció végre foglaljon állást a költségvetési- és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjának kérdésében, és vállalja a többségi döntést a Jobbik igényeivel szemben.

Jelezzük azonban, hogy ezek a megoldások nem orvosolják a nemzetbiztonsági Bizottság tagságával kapcsolatos problémákat - tette hozzá.

Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: annak jelzéséül, hogy a frakciók többsége felismeri a Jobbik parlamenti jelenlétével előállt új helyzetet és kész az együttműködésre, a Fidesz, a KDNP, az LMP és az MSZP frakciója közös nyilatkozatban szólítsa fel a Jobbikot a jogszabályok tiszteletére, és tiltakozzon az ellen, hogy a párt bármely képviselője tudatos szabálysértést elkövetve a Magyar Gárda egyenruháját imitáló öltözetben parádézzon a törvényhozás házában.

Szükség esetén fejezzék ki közös elszánásukat arra nézve, hogy ilyen öltözetben nem teszik lehetővé a képviselői eskü letételét - jelentette ki.

Kitért arra: az MSZP álláspontja szerint mind a nemzetbiztonságot, mind a magyar gazdaság és költségvetés biztonságát súlyos veszély fenyegeti, ha a biztonság megőrzésében érdekelt parlamenti pártok az egymásra mutogatás helyett nem képesek végre együttműködni, átlépni a kormány és az ellenzék közötti választóvonalat annak érdekében, hogy a Jobbik törvényellenes törekvései ne veszélyeztethessék az ország rendjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását