2024. április 24. - György

Nyilvános előadást tart a dalai láma Budapesten

A dalai láma szeptemberre tervezett budapesti látogatása keretében előadást tart majd a buddhizmusról, nyilvános tanítás keretében szól a boldogság művészetéről és ellátogat a Parlamentbe is - közölték a szervezőbizottság tagjai csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
2010. május 6. csütörtök 13:12 - HírExtra
A szervezők április 15-én jelentették be, hogy Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma, Tibet száműzetésben élő vallási vezetője szeptember 17-e és 20-a között Magyarországra látogat. A látogatást öt éve szervezik, az előkészületek a dalai láma betegsége, illetve a 2008-as tibeti zavargások miatt is elhúzódtak.

A XIV. dalai láma eddig hat alkalommal járt Magyarországon, a legutóbb 2000-ben. A szeptemberi program szervezőinek tájékoztatása szerint Tendzin Gyaco az idén csak egy európai országba látogat el: Magyarországra.

Dolma Haraszti, a szervezőbizottság tagja a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: abban, hogy a dalai láma elfogadta a mostani meghívást, közrejátszott, hogy több magyarországi vallási közösség közösen hívta meg.

A látogatás szervezésében a Tibetet Segítő Társaságon kívül részt vesz a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, a Buddhista Misszió Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola, a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség és a Drikungpa Egyház.

Dolma Haraszti kifejtette: Tendzin Gyaco a Papp László Sportarénában szeptember 18-án délelőtt és délután is a tibeti buddhizmusról fog beszélni, ezeket az előadásokat minden buddhista és érdeklődő figyelmébe ajánlják. Másnap délután, szeptember 19-én nyilvános tanítás keretében a boldogság művészetéről szól; lehetőség lesz arra is, hogy a résztvevők kérdéseket tegyenek fel. A buddhista vallási vezető szeptember 20-án a Parlamentbe is ellátogat, de azt egyelőre nem tudni, hogy ott kikkel találkozik - tette hozzá a szervezőbizottság tagja.

A bizottság tagjai közül Pressing Lajos azt mondta: a dalai láma tanításai a világot, az emberiséget szolgálják, bárki számára érthetőek, mindig aktuális üzenetet hordoznak és örök érvényűek. Segít újraéleszteni a hitet és a bizalmat, a boldogság forrása pedig a türelem és a megértés lehet.

Csörgő Zoltán hangsúlyozta: a vallási vezető tanításai azért szólítanak meg nagyon sok nyugati embert, mert útmutatást és ehhez kapcsolódó gyakorlatot is tartalmaznak.

Tendzin Gyaco 1935-ben született Északkelet-Tibetben, paraszti családban. A XIII. dalai láma reinkarnációjaként kétéves korában találtak rá. A lámát hagyományosan az elhunyt láma halála napján született csecsemők közül választják. A XIV. dalai lámát 1940. február 22-én iktatták be tisztségébe.

A Kínai Vörös Hadsereg 1950-ben bevonult Tibetbe és azt 1951-re teljesen ellenőrzése alá vonta. A dalai láma a kínai hatalomátvétel után Indiába menekült, azóta emigrációban él. A dalai láma és a tibeti buddhista szerzetes állam székhelye Lhásza.

Tendzin Gyaco, aki az idén júliusban ünnepli 75. születésnapját, a tibeti nép szabadságáért folytatott küzdelméért 1989-ben Nobel-békedíjat kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását