2024. május 17. - Paszkál

Mesterházy: támogatjuk a fontos nemzeti ügyeket ellenzékből is

A nemzet számára fontos ügyeket az MSZP ellenzéki pártként is támogatni fogja, mert ezekben felül kell emelkedni a pártpolitikán - mondta Mesterházy Attila, az MSZP listavezetője egy Kiskunhalason tartott lakossági fórumon csütörtökön.
2010. április 22. csütörtök 19:00 - HírExtra
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje - aki a választás első fordulója eredményének ismeretében már csak listavezetőnek nevezte magát - a minden párt számára támogatandó ügyek közül kiemelte a munkahelyteremtést, mivel ebben az elmúlt húsz évben egyetlen pártnak sem sikerült áttörést elérnie.

Mesterházy Attila szerint az első forduló a kormányról szólt. Erről döntöttek a választók, amikor megvonták a bizalmat az MSZP-től. A második forduló viszont arról szól, hogy milyen ellenzéke lesz Orbán Viktornak.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy 60-65 jogszabály van, amihez kétharmad kell.

A szocialista párt egyetért az országgyűlési képviselők és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentésével, mert ez szerepel a programjában.

Hangsúlyozta: nem támogatják az önkormányzati törvényt akkor, ha az megszüntetné a polgármesterek közvetlen választását, vagy arra kényszerítené a budapestieket, hogy távolabb kerüljenek a polgármesteri hivataloktól, mert egy párt be akarja " betonozni" a hatalmát.
Ugyanakkor támogatni tudják a médiatörvény módosítását, ha az arról szól, amit már éveken keresztül "végigbeszéltek" a két párt szakértői.

Mesterházy Attila szerint elfogadhatatlan lenne, ha a médiatörvény módosítása arról szólna, hogy hogyan lehet az újságírók szabadságát szabályozni. "Ha igaz az, hogy az MTI létszámát csökkenteni akarják, kormányhírügynökséggé akarják alakítani, akkor azt nem támogatjuk" - tette hozzá.

Az MSZP listavezetője 250-300 fős hallgatóságát arra kérte, hogy a második fordulóban a demokratikus kontroll érdekében szavazzanak az MSZP-re. A teremben helyet foglaló szimpatizánsok figyelmesen hallgatták a szocialista politikust, majd beszéde végén körbe fogták, és nagyon sokan autogramot kértek tőle.

A kiskunhalasi Fidesz feljelentése alapján, a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt rendelet el nyomozást szerdán a rendőrség, mert Bács-Kiskun megye 8-as választókerületében olyan szórólapok kerültek a postaládákba, amely a részvételi szándékot befolyásolhatja. A szórólap szerint, Lukács László a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje már országgyűlési képviselőnek tekinthető, ezért ne szavazzon rá senki. Szabó Károlyt, az MSZP képviselőjelöltje szerdán az MTI-nek elismerte, hogy ők készítették és juttatták el a postaládákba a szórólapokat, de azon a valóságot állították, mert a Fidesz-KDNP jelöltje a megyei listán már mandátumot szerzett.

Mesterházy Attila az MTI-nek elmondta: nem ért egyet azzal, ha bármelyik párt a választókat megpróbálja megtéveszteni. Sajnálatosnak nevezte, hogy a második fordulóra eldurvult a kampány.

Bács-Kiskun megye 8. Kiskunhalas központú választókerületében az országgyűlési választások első fordulójában a szavazatok 49,04 százalékát kapta meg Lukács László, a város alpolgármestere, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje. Második helyen a Jobbik jelöltje, Vizi István végzett a szavazatok 20,44 százalékával, míg a harmadik Szabó Károly, az MSZP képviselőjelöltje lett a szavazatok 17,5 százalékával. Bács-Kiskun megye tíz választókerületéből csak itt lesz második forduló.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását