2024. május 10. - Ármin, Pálma
Orbán Viktor ugyan még nem akarja bejelenteni a kormánynévsort – hiszen még nem fejeződött be a választás – ám lassan az egész ország tudja kik is lesznek a miniszterek. Legalábbis azt hisszük, hogy tudjuk.
2010. április 21. szerda 07:28 - Pénzes Dávid
A sajtóban számtalan találgatás jelent meg arról, kik is fogják alkotni az ország leendő kormányát. A legkonkrétabb listája a Népszabadságnak volt: a hírek szerint „elfogták” a névsort. Ez persze nem jelenti azt, hogy Orbán Viktornak is ezek a nevek van felkarcolva a titkos cetlire.

A HírExtra Fidesz közeli információkra támaszkodva összeszedte mik azok a posztok, amik biztosak.

A kormánystruktúra

Sajtóhírek
Az oktatási államtitkárság élére Hoffmann Rózsa kerülne; a titokminiszteri posztra, ha az nem tartozik majd a BM alá, pedig Kövér László. A pénzügyi kormányzatot egyes hírek szerint Járai Zsigmond irányítaná, Egészségügyi államtitkár lehet Szócska Miklós, a Semmelweis egyetem Menedzserképző Intézetének igazgatója, Mikola Istvánnak, a korábbi Orbán-kormány egészségügyi miniszterének az országos tiszti főorvosi poszt jut, míg Pesti Imre szakpolitikusnak a főpolgármester-helyettesi, amennyiben a Fidesz az önkormányzati választásokon is diadalmaskodik. A Kövér László lehet a következő Házelnök, miután „ Schmitt Pál nem szívesen jönne haza Brüsszelből”. A minden bizonnyal népes Fidesz frakció vezetését Szijjártó Péterre bízná Orbán Viktor .
(hvg.hu; nol.hu)
Ma már tényként kezelhetjük, hogy a Fidesz teljesen új kormányzati struktúrát kíván alakítani. Lesznek csúcsminisztériumok, amiken belül több „minisztérium” fog működni. Ezeket természetesen nem miniszterek vezetik – azaz nem lesz bársonyszékük a Parlamentben – hanem államtitkárok, ám egész más hatáskörrel, mint a mostani államtitkárságok. (Az sem elképzelhetetlen, hogy erre a posztra új névvel rukkol elő a Fidesz, például az „alminiszter”kifejezéssel.)

Az a HírExtra több forrásból is meg tudja erősíteni, hogy Réthelyi Miklóst, a Semmelweis Egyetem anatómus professzorát már felkérték a humán (nemzeti integrációs) csúcstárca élére. Információink szerint Réthelyi elvállalja a posztot. Úgy tudjuk a csúcsminisztériumon belül öt terület lesz: kultúra, oktatás, szociálpolitika, munkahelyteremtés, ifjúság és sport.

Hogy ide kiket képzelne Orbán, még messze nem eldőlt kérdés. Az oktatás ugyan Pokorni Zoltán területe, ám ő szeretné, ha külön minisztériumot irányíthatna. Ez pedig úgy néz ki nem fog összejönni. A kulturális „minisztériumot” a Népszabadság szerint Szőcs Géza író vagy L. Simon László viheti, ám ezt senki más nem erősítette meg.

Billegők


A Honvédelmi Minisztériumra látszólag két esélyes van: Simicskó István és Hende Csaba. Valamelyik médium Simicskóra valamelyik Hendére teszi a voksát. Valójában azonban nem dőlt el a kérdés – és az sem lenne meglepő ha egy nevető harmadik futna be, például Lázár János.

Amit mindenki biztosra vesz, hogy a belügyminisztériumot Pintér Sándor kapja meg. Ez azonban messze nem így van. Pintérről azt suttogták, hogy alvilági kapcsolatai miatt vállalhatatlan volt Orbánnak. Ha visszakerül pozícióba, akkor kizárólag azért, mert valahogy „rá tudja beszélni” magát Orbánra. Ezen belül lesz egy titkosszolgálati államtitkárság, amit minden jel szerint Demeter Ervin kaphat meg.

A biztosnak tűnők

Amire mérget vehetünk, hogy a gazdasági csúcsminisztériumot Matolcsy György viszi majd. Ezen belül lesz egy infrastruktúrát kezelő államtitkárság, amit esetleg Fellegi Tamás médiatulajdonos kaphat, ám sem ez sem Fónagy János közlekedési államtitkári posztja nem biztos. Annál inkább lehetséges Bencsik János energiaügyi államtitkári kinevezése, igaz, a HírExtra Pákh Imréről, a milliomos üzletemberről is hallott, mint az energiaszektor környékén elhelyezkedő lehetséges kormányzati személy.

Úgy tudjuk, hogy a környezetvédelem, a vízügy és természetvédelem is egy csúcsminisztériumon belül kap helyet. Biztos forrásból tudjuk, hogy ennek vezetését Nagy Andor, a parlament környezetvédelmi bizottságának jelenlegi elnöke kapja meg.

A pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a kancelláriát Navracsics Tibor vezetheti. (Járai Zsigmond már biztosan nem lesz pénzügyminiszter.) Ahogy az is eldőlt, hogy Martonyi János lesz a külügyminiszter.

Az új kormányzati rendszer ezentúl számtalan meglepetést tartogathat még nemcsak személyi, hanem strukturális szempontból, amit véglegesen csak a választások után ismerhetünk meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását