2024. április 29. - Péter

Új minisztériumok: több Góliát és kevesebb Dávid

A jelenlegi tervek alapján öt "nagy", több területet felügyelő és három "tiszta profilú" minisztériummal alakulna meg Orbán Viktor kormánya - derül ki az MTI összegzéséből, amelyet saját és más médiumok információi alapján állított össze.
2010. április 15. csütörtök 16:37 - HírExtra
Az MTI számításai szerint feladataikat tekintve az öt "nagy" minisztérium közé tartozna a humán, a gazdasági, a vagyongazdálkodási és a belügyminisztérium, valamint a kancellária.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miniszterelnök-jelöltje hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, kacifántosnak tartja a csúcsminisztérium kifejezést. "Egész egyszerűen minisztériumok lesznek" - fogalmazott.

Feladatai alapján a legnagyobb tárca a humán lehet, amelyet a Heti Válasz és a Népszabadság információi szerint is Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora irányíthat. A két lap értesüléseinek összevetése alapján az rajzolódik ki, hogy e tárca alá tartozna - államtitkárok vezetésével - az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a szociális terület és a sport.
A minden valószínűség szerint Navracsics Tibor vezette kancellária felügyelné a közigazgatást, az igazságügyet, valamint a Miniszterelnöki Hivatal teendőit, és államtitkárok felügyelnék egyebek között a roma-, valamint az egyházügyeket.

Pintér Sándor neve már hónapokkal ezelőtt felvetődött, mint az ismételten felálló Belügyminisztérium lehetséges vezetője. A Népszabadság és a Heti Válasz szerint is az egykori belügyminiszter a legesélyesebb arra, hogy ismét betöltse ezt a pozíciót. Tárcája felügyelné az önkormányzatokat, a rendőrséget és az összevont polgári titkosszolgálatokat. A titkosszolgálatok átalakításához viszont kétharmados többség kell - hívják fel többen is a figyelmet.

A Fidesz tervei szerint a három polgári és két katonai nemzetbiztonsági szolgálat közül a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Belügyminisztériumhoz tartozna, a két katonai - a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal - a Honvédelmi Minisztériumhoz, az Információs Hivatal (IH) pedig átkerülne Külügyminisztériumhoz.

A vagyongazdálkodási, infrastrukturális tárca irányítója is biztosnak tűnik: Fellegi Tamás alá tartozná a nemzeti fejlesztés, az infrastruktúra, a közlekedés, a nemzeti vagyonkezelés, az infokommunikáció, valamint a média.

"Nagy" minisztérium lenne a nemzetgazdasági-pénzügyi tárca Matolcsy György irányításával. Területei közé tartozna a makrogazdaság, a külgazdaság, a gazdaság- és területfejlesztés, az uniós kapcsolatok, az új Széchenyi-terv előkészítése, a környezetvédelem, és várhatóan ez a tárca készítené elő a több évre szóló "alapköltségvetést" és az éves büdzsét, valamint az adójogszabályokat is.

"Tiszta profilú" minisztérium maradna a mostani tervek szerint a külügy- és az agrárminisztérium, valamint a honvédelmi tárca.

A Külügyminisztérium irányítójának Orbán Viktor már korábban megnevezte Martonyi Jánost, aki 1998 és 2002 már betöltötte ezt a tisztséget.A lapok csütörtökön egybehangzóan azt állították - megerősítve az MTI információját -, hogy Hende Csaba lesz a honvédelmi miniszter.

Az agrárminisztérium vezetőjének a Heti Válasz a karcagi polgármestert, Fazekas Sándort valószínűsíti.A Fidesz már korábban bejelentette: kormányra kerülve visszaállítaná a közigazgatási államtitkári pozíciót.

A tervek szerint minden tárcánál lenne egy-egy közigazgatási államtitkár, megszűnnének a szakállamtitkárságok, az egyes szakterületeket pedig politikai államtitkárok felügyelnék.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását