2024. május 2. - Zsigmond
Minél többet mondogatja a két nagy párt, hogy a Jobbik tiltott gyümölcs, annál vonzóbb lesz a választók szemében - állítja Kiszelly Zoltán. A politológus úgy véli, főként az MSZP faraghat rá a szabadság védelmére építő kampányára.
2010. április 6. kedd 07:39 - Nagy András
Hat párt állíthat országos listát. Melyik milyen esélyekkel indul harcba?

Ha a parlamenti bejutást vesszük, akkor ugye három párt, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik esélyes. Az LMP és az MDF nagyon nehéz, míg a Seres Mária féle CM lehetetlen helyzetben van.

Miért nehéz az LMP és miért az MDF helyzete?

Mindkét pártnak száz alatti egyéni jelöltje van. Ez azt jelenti, hogy egy-egy indulójuknak körülbelül 3000 listás szavazatot kell hoznia körzetenként ahhoz, hogy a végelszámolásnál legalább 250 ezer voks legyen a nevük mellett. Ez egy hatvan százalék körüli részvételnél már elég lehet az öt százalékhoz. Az LMP-nek könnyebb valamivel a helyzete: egyrészt róluk most nem botrányok kapcsán beszélnek, másrészt Budapesten több jelöltjük lesz, mint a Fórumnak. Emiatt az LMP mellé egy kisebb, míg az MDF mellé egy nagyobb kérdőjelet írnék. A CM-nek a részvétel lehet a fontos, hiszen kevesebb, mint harminc egyéni jelöltjüknek az egy százalék eléréséhez is egyenként mintegy 1500 voksot kellene begyűjtenie.

Mi lehet a többiek célja?

A Fidesznek nyilván a kétharmad megszerzése, az MSZP-nek és a Jobbiknak meg a második hely.

Mekkora esélyt lát a Fidesz kétharmados győzelmére?

Elérhető közelségben van számára, az biztos. Egyrészt az eddigiekkel ellentétben most nem a jobb, hanem a baloldal töredezett: míg az MSZP-t szavazóinak kétharmada elhagyta és a maradék egyharmad se biztos, hogy rá és nem valamelyik kisebb pártra adja voksát, addig a Fidesz soha nem látott szélességű tábort kovácsolt maga mögé, amit annak köszönhető, hogy a mérsékelt középről, sőt attól kissé balra is tudott szavazókat gyűjteni. Ez se 2002-ben, se 2006-ban nem sikerült neki. Az is tény viszont, hogy minél több párt jut be a Parlamentbe, annál kisebb az esély a kétharmadra, és értelemszerűen a Jobbik további erősödése, valamint a szocialisták esetleges feltámadása szintén ront az esélyein.

Az alapján amit mond, nem meglepő, hogy az MDF fővárosi listája ellen szavazott az MSZP és a Jobbik mellett a Fidesz delegáltja is. Mi helyzet a Fidesz és az LMP viszonyával?

Az MDF indulása nem érdeke a Fidesznek, ez egyértelmű. Az LMP-é viszont annyiban lehet, hogy ha nem lesz meg a kétharmada a következő Parlamentben, akkor a zöldpártban akár minősített többséget igénylő törvények módosításához szükséges szövetségesre is lelhet.

Sokak szerint az LMP is feltűnően "békés" a Fidesszel szemben.

Ők valószínűleg azért lebegtetik a velük való kooperációt lehetőségét, mert a Fidesztől való átszavazókat várnak. 2002-ben az MSZP szimpatizánsai közül sokan azért voksoltak az SZDSZ-re, mert számoltak vele, hogy a szocialistáknak szüksége lesz egy szövetségesre a Parlamentben. Azok a Fidesz-szavazók, akik úgy gondolják, hogy nélkülük is megvan a győzelem, és amúgy is amolyan „zöldikék”, vagy városi liberálisok, nyugodtan szavazhatnak mondjuk listán az LMP-re.

Az MSZP-Jobbik versenyből melyik kerülhet ki győztesen?

Valós esélye van, hogy a Jobbik tovább erősödik és végül megelőzi az MSZP-t. Méghozzá azért, mert a Fidesz és a szocialisták is önsorsrontó politikát folytatnak, amikor átengedik a kampányfelületük jó részét a Jobbiknak.

Ezt hogy érti?


Az SZDSZ 2009-es EP-kampánya is a Jobbikra épült, s láttuk mi lett az eredménye. Minél többet mondja a két nagy párt, hogy a Jobbik tiltott gyümölcs, annál vonzóbb lesz a választók szemében. Ez olyan mint a cigaretta tilalma az iskolában. Pláne az MSZP faraghat rá a szabadság, illetve a demokrácia védelmére építő kampányára, mert az embereket nem ez, hanem a jólét, vagyis annak hiánya és az ezzel szemben álló hetvenmillió forinttal töltött Nokiás doboz foglalkoztatja. A Jobbik ezzel szemben – egyelőre legalábbis - a kívülről jövő tiszta erő képében jelenik meg sokak szemében.

Milyen társadalmi-politikai hatásai lehetnek ennek a választásnak?

Hogy mennyire lesz gyökeres a változás, az is nagyjából a Fidesz kétharmadának függvénye. Ha meglesz a minősített többségük a Parlamentben, akkor minden elképzelhető. Nyilván már ősszel csökkenteni fogják az önkormányzati testületek létszámát. Ez azért fontos, mert így kevesebb Jobbikos káder juthat be a közigazgatásba. De ami érdekes, hogy szerintem a Jobbik is csak az őszi önkormányzati választásokig fog hangoskodni, csak addig lesz ilyen kibírhatatlan párt. Szinte biztos, hogy a Fidesz hatalomba érkezésével új költségvetés is lesz.

A Fidesszel szembeni hatalmas várakozások mikorra fordulhatnak az összes elemző által várt bizonyos mértékű csalódásba?

Októberig Orbánéknak újra kell tárgyalni az IMF hitelt, a hosszabbítás reményében strukturális reformokba kell kezdeniük, ha nem is azonnal. Közben lesz egy gázáremelés, amely már szintén az ő idejük alatt sújt le az emberekre. Vagyis: nyárra ki fog derülni, hogy nincs ingyen ebéd és a Fidesz sem tud azonnal osztogatni. És könnyen egy újabb „Gyurcsány-szindrómát” eredményezhet. Ne felejtsük el, hogy a nép Gyurcsányékból is 2006 nyarán, az Új Egyensúly program, vagyis a megszorítások miatt kezdett el kiábrándulni, a 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra kerül őszödi beszéd már csak hab volt a tortán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását