2024. április 28. - Valéria
A mexikói drogháború kezd ijesztő méreteket ölteni: a kartelek remekül felfegyverzett tagjai már katonai erődöket és börtönöket támadnak meg, és a katonaság bevetése sem oldotta meg a konfliktust.
2010. április 6. kedd 16:59 - Pásztor Balázs
Minden határt átlépve

A mexikói drogháború kitörésének okairól és eseményeiről - valamint a társadalomra gyakorolt hatásairól - már írtunk, azonban azóta az események csak még jobban elharapództak. Tíz páncélozott járművel megrohamoztak egy börtönt az egyik drogkartell emberei a texasi határnál található Reynosa városában, szombat hajnalban. Három halott árán tizenhárom társukat szabadították ki, és az akcióba hatóságok szerint 31 börtönőr is segédkezett. Március végén pedig negyven, drogügyek miatt börtönbe vetett rab szökött meg egy másik börtönből, valószínűleg szintén a lefizetett börtönőröknek hála.

Ezek alapján ha nagy nehezen el is fogják a drogkartellek embereit, akkor azok simán kisétálhatnak a börtönből - és az egész kezdődhet elölről. Igaz, több ezer embert kaptak már el, a fegyveres ellenállók nagy részét egyszerűen lelövik, és a nagyhalakat nagyon szigorú, speciális körülmények közt „tárolják”. Példának okáért a nemrég elfogott Don Pepét, a herionkirályt - José Antonio Medina Arrequínt - a legnagyobb heroinnal foglakozó drogcsempészt hét lakat alatt őrzik egy ismeretlen helyen.

Megállíthatatlanul

A drog ára
A kaliforniai Los Angelesben egy kilogramm heroin megközelítőleg 18 ezer dollárba kerül, míg az utcákon egy gramm drogért már 60 dollárt kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy a 200 kilogramm heroinból havi 12 millió dollár (több mint két milliárd forint) bevétele származott don Pepének, a drogbárónak - mutatott rá Ramón Pequeno, a mexikói rendőrség kábítószer-ellenes főosztályának vezetője.
Azonban a nagyobb fogások ellenére is folyik a virágzó üzlet. Igaz, Don Pepe elfogásával nagy mértékben fog csökkenni az USA-ba szállított heroin mennyisége, de a nagy pénzeket a marihuána, a metamfetamin és a kolumbiai kokain jelenti - a heroin kisebb szelet csupán a drogtortából. És az évi 10 milliárd dollárt termelő üzletből bőven telik önvédelmi eszközökre - amiket egyre pofátlanabbul használnak fel.

Előző kedden a drogmaffia több tucat fegyveres összehangolt munkájával támadást intézett két észak-mexikói katonai laktanya ellen. Bár az akció eleve halálra ítélt ötlet volt - 18 támadó meghalt, kettő megsebesült, hetet pedig őrizetbe vettek, a katonák közül meg csak egy sebesült meg könnyebben - de az akció több ok miatt is félelmetes. Egyrészt a bűnözők által felvonultatott armada mértéke végett: 54 lőfegyvert, 61 különböző típusú gránátot, nyolc házi készítésű robbanószerkezetet és hét golyóálló gépkocsit foglaltak le. Másrészt ez volt az első alkalom, hogy egy kartell vette a bátorságot, és ő intézett támadást a katonaság ellen.

Változás - jobb irányba - talán fél éven belül történhet. Ugyanis akkora érhetnek be az USA és Mexikó két héttel ezelőtti tanácskozásának eredményei. Itt elhatározták, hogy a fő hangsúlyt ezentúl a polgári rendvédelmi intézmények megerősítésére és a szegénység és bűnözés miatt tönkrement közösségek újjáépítésére fogják áthelyezni - ami szakértől szerint is alkalmas a probléma hosszútávú kezelésére. Azonban addig is napi egy tucatnyian hullanak el a kíméletlen, utcai harcokban: csak a legutóbbi hétvégén 32 ember vesztette életét a drogháború miatt - ráadásul ezúttal a nagy részük ártatlan civil volt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását