2024. április 28. - Valéria
Nincs az a pesszimista számítás, amelynél ne jönne ki legalább 265 mandátum a Fidesznek a következő Országgyűlésben - mondja Kéri László. Márpedig a kétharmadhoz 258 is elég.
2010. április 2. péntek 13:19 - Nagy András
Tíz nappal az első forduló előtt hogy látja, ki milyen esélyekkel vág neki a választásnak ?

A különböző közvélemény-kutatási adatok kellően be tudják tájolni az érdeklődőket, hogy mit várjanak a hat indulótól. Bár én inkább csak négy pártról beszélnék, mert szerintem ennyi érdekes.

Melyek ezek, és mit gondol róluk a kampány hajrájában?

Mielőtt erre válaszolnék, hadd jegyezzem meg: az esélyeket tekintve kulcskérdés, mekkora lesz a részvétel. Az általam valószínűsített mandátumszámok hatvan százalék körüli részvételt feltételezve születtek. Plusz-mínusz két százalék.

Mit vár a Fidesztől?

Tíz nappal a választás előtt az látszik, hogy a Fidesz tanult a korábbi kampányokban elkövetett hibáiból, és minden erejét arra fordítja, hogy épen és egészben vezesse az urnák elé hatalmas táborát. Emiatt semmiképp nem fog ötvenöt százalék alá menni, igaz hatvan fölé sem. A magam részéről úgy ötvenhét százalékos Fidesz-győzelmet várok. Ha nem lesz nagy különbség a vidéki és a fővárosi részvételi hajlandóság között, nem lepne meg, ha Orbánék elvinnék a 176 egyéni mandátum kétharmadát már az első fordulóban. De ha nem így lesz is, a Fidesz kétharmados győzelme akkor sem forog veszélyben.

Miért?

A magyar a választók több mint nyolcvan százaléka listán és egyéniben is ugyanarra a pártra szavaz. Tehát ha a listát a Fidesz legalább ötven százalékos eredménnyel abszolválja, akkor nagy valószínűséggel az egyéni mandátumok többségét is bezsebeli. Ha mégsem, akkor a második fordulóban fogja megnyerni, hiszen MSZP-s szavazó Jobbikos jelöltet kizárt hogy támogasson és ez fordítva is igaz. Fideszest viszont mindkettő pártolhat, ha nem akarja, hogy adott esetben szélsőjobbos vagy szoci jelölt fusson be. A lényeg tehát, hogy a legszerényebb számítások szerint is kinéz a Fidesznek vagy 265 mandátum a következő Országgyűlésben, a minősített többséghez pedig ugye 258-ra van szüksége.

Mit gondol a Jobbik-MSZP meccsről?


Na igen, erről beszél most mindenki. Bár nekem „papírom” van róla, hogy már tavaly ősszel a Népszavában is leírtam, a választás nagy kérdése az lesz, a szocialisták vagy a Jobbik fut be a második helyen. Kettejük közül láthatóan Vonáék vannak nagyobb lendületben. És ha megyei bontásban is megnézzük a két párt támogatottságát, akkor azt látjuk, hogy az ország keleti területein inkább a Jobbik, míg nyugaton kicsivel talán a szocialisták állnak jobban, ezért versenyüket a fővárosi, és főleg Pest megyei szavazók dönthetik el. Előbbinél talán az MSZP, utóbbiban a Jobbik látszik erősebbnek. Nem lepne meg tehát egy két százalékos Jobbik fölény a végelszámolásnál, ami körülbelül egy 54-50-es mandátumarányt jelentene a Jobbik javára a Tisztelt Házban.

A Jobbik jóval aktívabb a kampányban, mint a kormánypárt. De mi az oka a szocialisták fásultságának?

Az MSZP az a párt, amelynek a legnagyobb tartaléka volt a kampány előtt. Mégsem tudja ezt szavazatokra váltani. Sem Gyurcsány, sem más nem segített, és az, hogy az igazságszolgáltatási szervek az utóbbi időben igen serények, láthatóan komoly fejtörést okoz a pártnak, amely erre a jelek szerint nem volt felkészülve. A siránkozás itt már nem segít, mert az a helyzet, hogy csak azokat lehet mószerolni, akik erre okot adnak. Nem kellett volna annyi korrupt embert a párt vezetésében hagyni egészen a végsőkig, és akkor nem, vagy nem most lettek volna ügyek. És ennek nem a Fidesz, hanem a Jobbik, meg egy kicsit az LMP lesz a nyertese.

Tény, hogy az MSZP nem nagyon tud mit kezdeni a korrupt párt ragadványával.

Látom, nagy bátran tegnap kizárták Zuschlag Jánost a pártból. Ugyanaz az eset, mint a Hagyóé. Róla már tavaly nyár végén is lehetett tudni, hogy tarthatatlan, mégis egészen márciusig kitartottak mellette. Azért, mert az MSZP-nek nem volt elhárítási stratégiája a korrupció vádjára, és ezért jut neki 70-80 helyett csak 50-60 hely a következő Parlamentben.

MDF-LMP parlamenti küszöbátugró verseny?

Ez a verseny eldőlt a Lehet Más a Politika javára.

Miből gondolja?

Elsősorban abból, hogy Budapesten a Fórum nyolc, míg Schiffer Andrásék 26 jelöltet tudtak állítani. Az LMP elméletben egy legalább hatszor egy százalékos párt. Számíthat az egyik nagy pártot sem szeretők egy százalékára éppúgy, mint a csalódottakéra. Ott vannak még az első szavazók egy része, a volt SZDSZ-tábor, a zöldek, a városi értelmiség és még sorolhatnám. Ezek egyenként olyan 50-60 ezres csoportot alkotnak, és az LMP képes lehet arra, hogy őket integrálja, miután semmi konkrétumot nem mond. Ezt a" mindenhez egy kicsit konyítok, de igazából semmihez, és nem is akarok"-stílust fantasztikusan eltanulták a Fidesztől.

Egyébként, mint az újkori magyar történelemben szinte minden politikai képződményből, - ezúttal rendszerellenes pártból is kettő van: egy tahó neofasiszta változat a Jobbik személyében, és egy nyugatias liberális, ez az LMP. Mindkettőjüket elitellenesség, globalizációellenesség, korrupcióellenesség jellemzi és az antiszemitizmust és a rasszizmust leszámítva a programjukban sem találunk hatalmas eltéréseket. A nagy különbség az, hogy a LMP beszéli a parlamentáris demokrácia nyelvét, a Jobbik azonban nem és nem is akarja. Én úgy látom, az LMP háromtól nyolc százalék között bárhol végezhet.

Egy erős LMP kit gyengíthet?


Elsősorban az MDF és az MSZP pozícióját ronthatják. Főleg a szocialistákét, hiszen az ő kiábrándult szavazóiknak azt mondhatják hogy: nem kell befogott orral a szocikra szavazniuk, hiszen van egy párt, amely elfogadható alternatívát kínál és nem bűzlik.

Milyen társadalmi-politikai következményekkel jár ez a voksolás?

Az eddigiekből következik, hogy valószínűleg négypárti lesz a következő Parlament. Ebből a négyből kettő teljesen új erő lesz, és ez egy teljesen új politikai világot eredményez. Ez egyébként már ráfér az utóbbi tíz évben iszonyúan begyepesedett, terméktelen közéletre. Nem olyan nagy baj az sem, hogy a Fidesz nyakára nőtt egy pofátlan, szemérmetlen jobboldal, amelyik kibeszéli mindazt, amiről ők súlyosan hallgattak.

Mi lehet a Jobbik sorsa a parlamentáris demokrácia falain belül?

Őket elsősorban a rend hiánya kapta fel. A Fidesz viszont így vagy úgy, de rendet fog teremteni. Ez lesz az egyik, ami elveszi a Jobbik elől a levegőt. A másik pedig, hogy gazdasági mozgástér híján a Fidesz súlyosan érdekelt lesz a korrupciós ügyek felgöngyölítésében, hogy valamiben legalább gyors eredményeket legyen képes felmutatni. Ez szintén a Jobbik alól szívja ki a felhajtóerőt.

Mit gondol, ki kerekedik felül az MSZP-ben a választási vereség utáni iszapbirkózásban? Ki lesz a baloldal vezéralakja a következő években?

Ezt most még nem lehet tudni. Szerintem a szocialisták még fel sem fogták igazán, milyen mélyre kerültek. Ezt csak a választás után fogják igazán átérezni. Ma még szembekötősdit játszanak, vagyis nem hajlandók szembenézni a tényekkel. Mikor már nem lesz más kiút, majd akkor elindul a kölcsönös vádaskodás, és ebben nagyon sokan egymást rántják majd magukkal. Hogy ki a legállóképesebb ma köztük, arról csak halvány sejtéseim vannak, de nem Mesterházy Attila az első számú jelöltem és a baloldalt folyamatosan megosztó Gyurcsány Ferencre sem tippelnék. Vele kapcsolatban inkább azt tudom elképzelni, hogy az új parlament megalakulása után kierőszakol egy pártszakadást és alakít egy neki tetsző szociálliberális frakciót, amely négy évig választói bázis nélkül is ellesz a T. Házban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

csakat
2010. április 3. 19:29
Minden médiából az MSZP (kicsi) és a FIDESZ folyik. Milyen pénzeket költenek? Nem meri megkérdezni Öket senki. (nyalógépek) A jobbik küzd és jól áll. Minden média csak szapulja Öket. LMP=SzDSZ és a pénzt is onnan kapják. Meglepetés lesz, de a fidesz nyer. egy év múlva milyen népszerü lesz?....
Ervin Egon
2010. április 2. 18:58
Egyetértek zalaival!
z_zalai
2010. április 2. 16:23
Nem lepődök meg a számításán, attól még hogy független vagy baloldali valaki, ha tudományosan elemez, akkor kaphat ilyen eredményt.

Miért kellene ellenszolgáltatást várnia... ki mondta hogy ha ezt mondja az jó a fidesznek? Menjünk el minél többen szavazni, s kiderül hogy mennyire volt igaza!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását