2024. május 12. - Pongrác

A bejutásra esélyes pártok állóháborút folytatnak?

"Állóháborút" folytat egymással a parlamentbe jutásra biztosan esélyes három párt a Nézőpont Intézet március 26-28. között végzett közvélemény-kutatása szerint.
2010. március 31. szerda 15:02 - HírExtra
A Heti Válasz számára hetente készülő, az MTI-hez szerdán eljutatott felmérés alapján március negyedik hetében egyik párt támogatottsága sem változott jelentősen; a Fidesz az aktív szavazók 55 százalékának szavazátára számíthat, míg az MSZP 12 százalékos, a Jobbik pedig 10 százalékos támogatottságban bízhat a biztosan voksolók körében.

A Nézőpont Intézet munkatársai kiemelik, hogy az elmúlt hónapban drasztikusan nőtt a Jobbik politikájának elutasítottsága. A legfrissebb felmérés szerint az összes megkérdezett több mint fele, 53 százaléka ellenzi a radikális jobboldali párt politikáját, míg februárban ez az arány 30 százalék alatt volt.

Hangsúlyozzák: az aktív szavazók körében 3 százalékon álló LMP akár 9 százalékos eredményt is elérhet a választásokon az egyelőre el nem kötelezett szavazók megnyerésével, míg az MDF még a potenciális szavazókat figyelembe véve is csak 3 százalékos támogatottságon áll.

A felmérés készítői szerint a Fidesznek 3,5 millió, az MSZP-nek közel 900 ezer, a Jobbiknak több mint 700 ezer szimpatizánsa van, azonban a pártok aktív szavazóbázisa ennél kisebb: a Fidesz 2,7 millió, a szocialisták 700 ezer, a Jobbik pedig félmillió aktív szavazóval rendelkezik.

Hozzáteszik: a Fidesz aktív szavazótáborából mintegy 300 ezren adnák "második szavazatukat" a Jobbikra, azonban ezen csoport döntő többsége - a Jobbik-szavazók ötödéhez hasonlóan - Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása országos reprezentatív mintán, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. Az adatok legfeljebb 3,2 százalékos hibahatárral rendelkeznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását