2024. május 10. - Ármin, Pálma
Catherine Bigelow filmje 6 Oszkárt zsebelt be az idei díjátadón. A film Mark Boal újságíró személyes tapasztalatain alapul. Sok tudósító azonban nem tudja elmesélni élményeit, életüket vesztik a harcmezőn.
2010. március 21. vasárnap 16:59 - HírExtra
A bombák földjén

A háborús eseményekről, terrorista támadásokról szóló híranyagok folyamatosan az érdeklődés kereszttüzében állnak, minden médium kiemelten foglalkozik ezekkel az eseményekkel.

Az eseményekről tudósító újságírók, fotósok, operatőrök sok esetben a harcoló alakulatok közvetlen közelében dolgoznak, életük ugyanolyan veszélyben forog munka közben, mint a katonáké.

Ráadásul a hírverseny egyre fokozódik, sok tudósító vállalja be a veszélyes helyzeteket, hogy ügynökségét, szerkesztőségét a lehető leghamarabb informálhassa a véres eseményekről.

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) jelentése szerint a 2009-es év volt a legveszélyesebb az újságírók számára, világszerte 110-en haltak meg feladatuk teljesítése közben.



A bécsi székhelyű szervezet "a halál évének" nevezte a tavalyit, amikor 44-gyel több újságírót öltek meg, mint az előző évben. "Minden haladás ellenére, amely az új évezredbe lépést kíséri, még barbár korszakban vagyunk, ami az újságírók terhére elkövetett gyilkosságokat illeti... Az évtized első felével összehasonlítva több mint 40 százalékkal nőtt a meggyilkolt újságírók száma" - mondta Anthony Mills, az intézmény főszerkesztője.

Tavaly számukra a világ legveszélyesebb helye a Fülöp-szigetek volt, ahol 38 tudósítót öltek meg. Ezt Mexikó követi 11 gyilkossággal, majd Szomália kilenccel. Az esetek nagy többségében nem derült fény az elkövetőkre. "A büntetlenség felháborító normává vált az egész világon" - mondta Mills.

Az IPI ismételten bírálta azokat a kormányokat, amelyek a jogrendszert használják fel a bírálat elfojtására. A sajtószabadság elnyomása különösen erős az afrikai Eritreában, Gambiában és Zambiában, akárcsak az ázsiai Srí Lankán.

Európában a sajtóintézet az oroszországi helyzetre figyel oda leginkább. Ott tavaly öt újságírót gyilkoltak meg, az évtized kezdete óta pedig 35-öt. A lehetséges politikai beavatkozásra példaként hozta fel a ZDF német közszolgálati televíziót (az adó főszerkesztőjének mandátumát tavaly a kereszténydemokrata CDU nyomására nem hosszabbították meg), az informátorok zaklatására pedig Spanyolország és Szlovénia esetében látott kísérletet.



A sztárok földjén

Nem veszélytelen a bulvárújságírók élete sem. Különösen a paparazzi fotósok kerülnek időnként veszélyes helyzetekbe.

A nagy magazinok, bulvár napilapok és ügynökségek időnként dollármilliókat fizetnek egy-egy elcsípett pillanatért.

Ezért a pénzért aztán sok fotós akár az életét is kockára teszi, egyesek túl messzire merészkednek. A leghíresebb eset Lady Diana halála. Bár a körülmények a mai napig nem tisztázottak, többen a Lady Dit és az egyiptomi Dodi al-Fayedet szállító autót üldöző fotósokat okolják tragikus halálukért.

A celebek és a lesifotósok közötti komolytalanabb összetűzések kis túlzással akár mindennaposnak is tekinthetőek. A teljesség igénye nélkül válogatunk a közelmúlt eseményeiből.

Nem is olyan régen Axl Rose állítólag fotóst vert, Lindsay Lohan sörösdobozzal dobált meg egy lesifotóst, Britney Spearsnek paparazzik csapata énekelte a Happy Birthdayt, George Clooney megunta, hogy toszkán villájának falán több a paparazzi, mint a vadszőlő, Lady Gaga pedig videóklipben szól be a leselekedő fotógráfusoknak.

A modern, kamerával szerelt mobiltelefonoknak köszönhetően egyre több kulissza titkai tárulnak fel. Pete Dohertyről például cellatársa készített felvételeket a börtönben, amint az énekes heroinozik börtöncellájában.

Az orosz multimilliárdos, a Chealsea FC-t birtokoló Roman Abramovics már semmit sem bíz a véletlenre. Nem kispályázik, sörösdoboz helyett rakétákkal védi luxusyachtját a leselkedő tekintetek elől.



A The Sunday Times forrásai szerint új zászlóshajót, az Eclipse-t legalább hatvanfős személyzet működteti; a biztonsági szolgálat tagjait állítólag a francia idegenlégió veteránjai közül válogatták.

A szuperjacht védelmét azonban nem bízzák teljesen rájuk; a felszerelés James Bond-filmekből ismerős extrákat is tartalmaz. A hajótest és az ablakok rakéta-becsapódásnak is képesek ellenállni, az ilyen jellegű támadások kivédésére rakétaelhárító rendszert építettek be, és a tartozékok között van egy mini tengeralattjáró is, arra az esetre, ha valamely vészhelyzet miatt menekülni kellene a hajóról. 

A brit lap úgy tudja: a védelmi felszerelés része egy lézeres szerkezet, amely automatikusan észleli a jacht körül ólálkodó lesipuskás fotósok gépeinek elektronikus jeleit, és a fényképezőgépre bocsátott, koncentrált lézersugárral teszi lehetetlenné digitális képek készítését.

Kérdés, hogy a hagyományos, filmes technikát használó gépek ellen felkészültek e valamilyen módon?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását