2024. április 26. - Ervin

A Fideszt a lusták, a kicsiket a listák kaszálhatják el

Izmosodó Fidesz és Jobbik-tábor, továbbra is stagnáló szocialista bázis, élesedő verseny a bejutásért az LMP és az MDF között. Íme a legfrissebb közvélemény-kutatás huszonöt nappal a választás első fordulója előtt.
2010. március 17. szerda 16:29 - Nagy András
A kutatás
Az adatfelvétel 2010. március 12. és 14. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék.
Az elemzésben „aktív szavazónak” nevezzük a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadókat. Potenciális szavazótáborokat is számítunk azon egyéb politikai kérdésekre igent válaszolókból, akik nem elkötelezettek (azaz nem jelöltek meg kedvenc pártot).
Forrás: Nézőpont
Lám, a jobboldalnak már síppal, dobbal, nádi hegedűvel összrántott március 15-i kampánygyűlésre sincs szüksége ahhoz, hogy növelje potenciális szavazóinak számát:  közvetlenül a nemzeti ünnepet megelőző napokban mind a Fidesz-KDNP összeborulás, mind Vona Gábor féle Jobbik tábora gyarapodott – jelentette a Nézőpont Intézet a Heti Válasszal közösen, e hónap 12-e és 14-e között készített kutatása eredményét.

Az összes megkérdezett körében Orbán Viktorék már negyvenöt százalékot tudnak felmutatni, ami a többi párt aktuális helyzetét tekintve kényelmes kétharmados győzelemnek néz ki. (Épp az iménti kijelentésektől másznak falra mostanság a Fidesz Szentkirályi utcai székházában: nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a polgári szövetség már csak a szavazói lustaságán bukhatja el a forradalmi győzelmet – a szerk.) A Fidesz negyvenöt százaléka mellesleg mintegy öt százalékos javításnak felel meg az előző héten mért negyvenhez képest.



Egy híján húszon áll a vásár

Majdnem zéró tolerancia
Az Ipsos közelmúltban végzett reprezentatív kutatásából az derül ki, hogy igen szigorú és kevéssé elfogadó a lakosság többsége a társadalmi előítéleteket kiváltható különböző csoportokkal szemben. A legkisebb tolerancia a rendszeres kábítószer-fogyasztók iránt mutatkozott: a 18 éven felüli lakosság kétharmada szerint jelentősebb problémát okoz a jelenlétük, a lakosság 49%-a pedig a legszigorúbb értékelést választotta. Utánuk az alkoholisták elutasítása volt a legnagyobb, majd a hajléktalanoké, végül az alkalmi droghasználóké. Valamivel elfogadóbbak vagyunk a romákkal, munkanélküliekkel, a bevándorlókkal és a dohányosokkal szemben, ám a velük kapcsolatos értékítéletek a közepesnél még így is rosszabbak.
Szonda Ipsos
A Nézőpont által aktív szavazóknak minősített választópolgárok körében (ők azok, akik két keresztkérdés után is biztosra veszik: valakire behúzzák a keresztet a következő választáson) a Fidesz ötvenhárom, az MSZP tizenkettő, és jelen állás szerint a Jobbik is tizenkét százalékot szerezne. Figyelemre méltó, ahogy szinte napról napra zsugorodik a bizonytalanok, avagy pártpreferenciájukból titkot csinálók tábora. Az aktív szavazóknak már csak az ötöde (na jó, tizenkilenc százaléka) nem tudja, vagy nem mondja meg, kire szavazna, velük boltolhatnak tehát a pártok a választásokig hátralévő kevesebb, mint egy hónapban.

Az, hogy a Jobbik és az MSZP fej-fej mellett haladva küzd a képzeltbeli dobogó második fokáért, lassan már múlt héten kiélezte a második helyért folytatott küzdelmet. A Jobbik és az MSZP aktív szavazótábora egyaránt 12 százalékon áll. Az ismeretlen pártpreferenciájú, de az egyes pártok identitásával azonosuló szavazókkal együtt potenciális vagy maximális szavazótáboruk pedig szintén kiegyenlített: mind a Jobbik, mind az MSZP legfeljebb 16 százalékot szerezhet.

Ha lista van, minden van

Élesedik a verseny a bejutásért az LMP és az MDF között is, igaz, ők szegények már annak is örülnének, ha érdemben (értsd listával a kezükben) rajthoz állhatnának április 11-én. Sajnálhatják, ha ez a napokban kivágott eszeveszett kopogtató-hadjáratuk ellenére sem sikerül nekik: a Nézőpont kutatása azt mutatja, hogy potenciálisan mind az MDF, mind az LMP elérheti az öt százalékos parlamenti bejutási küszöböt.



Mindkét „apróság” helyzetét nehezíti, hogy mind a megfelelő mennyiségű kopogtatócédula, mind pedig a kellő számú voks összeszedegetéséhez nagyrészt ugyanabból a társadalmi rétegből kell meríteniük. A következő hetekben tehát – amennyiben sikerül listát állítaniuk – egyre elkeseredettebb küzdelem veheti kezdetét közöttük – állítják a Nézőpont Intézet kutatói.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alajos
2010. március 17. 16:56
Épp ezért mindenki menjen el, aki a Fidesz-ben bízik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását