2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az izraeli-palesztin béke továbbra is álom marad

Izrael negyvennyolc órára katonailag lezárta Ciszjordániát, mivel „támadásoktól tartanak”. Az aggodalom nem ok nélküli, ugyanis a zsidó állam sok olyan dolgot tett az elmúlt hetekben, amivel magára vonta a palesztinok haragját.
2010. március 12. péntek 14:50 - Pásztor Balázs
Teljes elszigetelés - a félelem sarkallta tett

Negyvennyolc órára teljesen lezárták Ciszjordániát a katonaság segítségével - jelentette be az izraeli kormány ma reggel, indoklásuk szerint "biztonsági okokból", mivel támadásoktól tartanak. Az eset annyiban példa nélküli, hogy hasonló lezárásokat csak vallási ünnepek során szokott elrendelni a zsidó állam - hisz ilyenkor könnyen fellángolhatnak az ellentétek. Azonban a péntek éjféltől vasárnap éjfélig terjedő időszakban semmilyen ünnep nem várható - agresszív cselekmény annál inkább.

Bár a zárlat elméletileg teljeskörű, de céljáról sokat elmond, hogy a kormány mégis tett kivételeket. Egyrészt a vallási tanítók szabadon közlekedhetnek - az ő mozgásuk korlátozásával tovább mélyednének az elmúlt hetekben felerősödött ellentétek, hisz személyük mind a muszlimoknál, mind a zsidóknál kiemelt tiszteletnek örvend. Valamint engedélyezték a humanitárius szállítmányok mozgását is - noha ezeket a múltban ilyen esetekben korlátozták, mivel gyakran használták őket fegyvercsempészetre. Ez a lépés is azt mutatja, hogy Izrael minden félelem ellenére próbálja a legérzékenyebb pontokat szankciók nélkül hagyni, ezzel is csitítani az általi szított tüzet - amely most őt próbálja megégetni.

Megváltozott izraeli hozzáállás

A palesztinok megérdemelnek egy életképes, egybefüggő területű, független államot - jelentette ki szerdán Rámalláhban a Palesztin Hatóság vezetői előtt Joe Biden amerikai alelnök. A beszéd pont aznap történt, amikor Jichák Hercog, izraeli népjóléti miniszter 1600 új lakás építését jelentette be Kelet-Jeruzsálemben. A két megszólalás, mint tűz és víz találkozott egymással, és a másik kioltása helyett hatalmas káoszt szült. (Benjamin Netanyahu állítólag nem tudott a tervekről, és már meg is fogalmaztak egy olyan törvényt, ami alapján továbbiakban nem lehetne a miniszterelnök szignója nélkül újabb építési terveket elfogadni - bár ehhez még a parlament jóváhagyás kell.)

Gázai bűnök
Vádat emelt az izraeli hadsereg két saját katonája ellen, akik a hatóságok szerint élő pajzsként használtak egy palesztin fiút a 2008 végén indított gázai háborúban. A katonákat azzal vádolják, hogy pokolgépnek tartott csomagok kinyitására kényszerítettek egy 9 éves gyereket, aki csak azért menekült meg, mert mégsem volt bomba a gyanús zsákokban. (origo.hu)


Ugyanis a palesztinok már majdnem egy éve ahhoz kötik a sikeres béketárgyalások feltételeit, hogy minden palesztin területen, és az erősen vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben is fagyasszák be a zsidó-telepek építtetését. Izrael el is fogadott egy 10 hónapos építtetés befagyasztási moratóriumot a palesztin területekre, azonban kihagyta belőle Kelet-Jeruzsálemet. Így minden, ott bejelentett intézkedés olaj a több mint fél évszázada fennálló zsidó-palesztin ellentét tüzére.

Ráadásul Izrael még a saját maga által elfogadott szabályokat is megszegte: egy kerületi tervbizottság tervei szerint 600 új lakást építenének Ciszjordániában, amely viszont már benne foglaltatik a moratórium területébe - és másik 112 lakás építését is jóváhagytak a térségben. A hírre reagálva az Arab Liga felmondta közvetítői szerepét a zsidó-palesztin tárgyalásokban, mivel véleménye szerint a lépessel komolyan megsérültek a béketárgyalások alapelvei. A palesztinok sem maradtak adósak válasszal: a palesztin kabinet tiltakozásul Ramallah helyett a ciszjordániai Hebronban ülésezett, a Hamász pedig újabb erőszakos felkelésre szólított fel. Így nehezen vehető komolynak a washingtoni Fehér Ház, és George Mitchell különmegbízott azon kijelentése, hogy Izrael és a palesztinok közvetett béketárgyalásokat fognak kezdeni.

Nem csak a politikában, az utcákon is

Izrael hozzáállásnak megváltozását nem csak ez jelzi: szintén mai hír, hogy az izraeli kormány a muzulmánok pénteki délutáni nagyimájának idejére megtiltotta a belépést Kelet-Jeruzsálembe minden 50 év alatti férfinek, és megszigorította a rendőri jelenlétet. A szűrés oka nem véletlen: vasárnap palesztinok kővel dobálták meg a turistákat a Mecsetek terén, mert az a hír terjedt el köztük, hogy zsidó szélsőségesek akarnak oda behatolni. Az akciónak a rendőrség vetet véget: mind a rendőrök, mind a tüntetők komoly sérüléseket szenvedtek.

A megmozduláson főleg fiatal, és közép-idős palesztin férfiak vettek részt, akiknek a pletyka csupán egy indok volt a megmozdulásra, az ok pár nappal régebbi. Az izraeli kormány ugyanis egy héttel ezelőtt felvette nemzeti örökségi helyeinek listájára a Ciszjordániában található hebroni Pátriárkák sírját és a betlehemi Ráhel sírját - amelyen még a nemzetközi közvélemény is kiakadt, nemhogy a palesztin. Bár a bejelentés után a hebroni palesztinok összecsaptak az izraeli katonasággal, a feszültséget ezzel korántsem engedték ki - inkább csak tovább fokozták más, palesztinok-lakta területeken.

Amerika minden erőfeszítése ellenére képtelen megváltoztatni az izraeli politika irányát. Hiába ítéli el Joe Biden alelnök a bejelentett építkezéseket, hiába szólít fel a különmegbízott egymás legfőbb kitételeinek tiszteletben tartására, hiába hurrog a világ a nemzetközi örökségbe vételre, Izrael nem változtat semmin. Ez a fajta hozzáállás azonban elsöpri a két nép, két állam álmát, ami amerikai illetékesek szerint immáron az egyetlen elfogadható megoldás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását