2024. április 29. - Péter

Töki végre megkapta

A régóta megérdemelt Oscar díját. Vasárnap este Jeff Bridges emelhette a magasba az aranyszobrot a hollywoodi gálán. De ki is valójában mindenki Tökije?
2010. március 9. kedd 16:49 - Páczai Tamás
Megkapta élete első Oscarját a Crazy Heart című filmben lecsúszott countryzenészt alakító Jeff Bridges. A színész a Nagy Lebowsky főhősére emlékeztető laza modorban robogott fel a színpadra. Nemcsak szüleinek, hanem Scott Cooper elsőfilmes rendezőnek is megköszönte az elismerést, miközben a szobrot úgy emelte a magasba, mint Töki a tekegolyót a már említett kultfilmben.


Negyven éve az élvonalban

Szülei felé tanúsított hálája érthető. Bridges színészcsaládban született, már négyhónaposan a kamera elé állt -jobban mondva ült anyja karjaiban. Nyolcévesen apja, Lloyd Bridges partnere volt egy tévésorozatban, tizenévesen Beau bátyjával alkalmanként részt vettek apjuk tévéműsorában.

Első átütő sikerét a Peter Bogdanovich által rendezett Az utolsó mozielőadásban aratta 1971-ben. Az illúziók elvesztéséről és a felnőtté válásról szóló filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Három évvel később a Villám és fürgelábért (1974) szintén jelölték, majd következett a többi jelölés: a virtuális valóság témáját boncolgató Tron, a csillagember című sci-fi (1982), A manipulátor c. politikai dráma (2000), amiben az Egyesült Államok elnökének szerepében láthattuk, majd idén a Crazy Heart, amivel bezsebelte végre az Amerikai Filmakadémia díját.


Tökös tekés

Több zseniális alakítása még az Oscar-jelölésig sem jutott el. Ilyen például a K-pax (A belső bolygó, 2001), melyben tapasztalt pszichiátert játszott -akinek páciense egy távoli bolygó küldöttjének mondta magát-, vagy a Halászkirály legendájában (1991) megformált cinikus rádiós műsorvezető. Testvérével (Beau Bridges) együtt alakították az amerikát 15 év alatt végighaknizó bárzongorista testvérpárt az Azok a csodálatos Baker fiúkban (1989).

A Coen fívérek rendezte Nagy Lebowskiban a világ lustáját játszotta, aki hálóköntösben megy mirelit-pizzát vásárolni hamis csekkel az éjszaka közepén. A filmnek azóta is népszerű rajongótábora van, Amerikában minden évben Lebowski ünnepet is rendeznek. Talán Töki (Dude) karaktere áll a legközelebb Bridges valódi egyéniségéhez. Igazi léhűtőnek tartja magát, aki sikerért eddig nem sokat tett. Ha teheti inkább kerüli a munkát, sokkal jobban szeret lustálkodni, de a szakmáját imádja, így a forgatások üdítőleg hatnak rá. Későn érő típus, kíváncsian várjuk következő Oscar jelölését is.

Színes egyéniség

Jeff Bridges nem csak a vásznon sokoldalú. Például lelkes rockgitáros, néhány éve saját albumot is készített. Be here soon című lemeze megvásárolható az online zeneboltokban, ezen kívül közreműködött Michael McDonald Blue Obsession és John Goodwin Up to here lemezein is.

A zene mellett fényképezéssel és festészettel is foglalkozik, nem is akárhogy! A forgatások szüneteiben egy speciális panoráma fényképezőgéppel rohangál a díszletek között. Az így készült fekete-fehér riportjait a legkitűnőbb fotóriporterek is megirigyelhetnék, képeiből 2003-ban albumot adtak ki.
A színész hivatalos weboldalán megtekinthetőek többek között a Crazy Hearts forgatásán készített fényképei is, melyek az Oscar díj elnyerése után már igazi kuriózumnak számítanak. A színész riportjában a film rendezőjét, Scott Coopert láthatjuk munka közben, de Colin Farell és Maggie Gyllental is feltűnik a fényképeken, a színész új-mexikói forgatási helyszínen készült önarcképéről nem is beszélve.



Festményei sem csak lakásának falait díszítik. Művei a K-pax és A titkos ajtó filmekben is feltűnnek az egyes jelenetekben. Rendszeresen rendez önálló kiállításokat festményeiből, fotóiból; műveit a Rose gallery képviseli.

A kiállítások bevételeiből az éhező gyerekeket támogatja, tagja az End Hunger Network nonprofit szervezetnek, mely az éhezés felszámolását tűzte ki célul.
A színész magánélete üdítő kivételnek számít hollywoodi körökben. Feleségével még 1975-ben ismerkedett meg egy forgatáson, azóta is együtt élnek, 3 lányt neveltek fel. A sok forgatás miatt sok időt töltenek egymás nélkül, azonban mindig áthidalták az ezzel járó megpróbáltatásokat. Bridges így vall erről egy interjúban:

„A feleségem mondta, hogy az idén (2009) tizenegy hónapot töltöttünk külön. Ez kemény. Számomra ez a legnehezebb része a dolognak. De már harminchárom éve együtt vagyunk, és rengetegszer volt hasonlóban részünk, tehát most már rutinosak vagyunk benne, és tudjuk azt is, hogy mennyire számítunk egymásra. Oltári, ha az embernek ilyen társa van. De van hasonlóság a zenélés és a színészkedés között. Mindannyian ismerjük nem csak a bukástól való félelmet, hanem a sikertől való félelmet is, és azt, hogy mit teszünk magunkkal, ha sikeresek leszünk. Ha egyszer felértél a hegy csúcsára, csak egy irányba vezet az út. Lefelé. Ezzel hogyan birkózik meg az ember? A legtöbben úgy, hogy némák leszünk. Ez a stratégiánk. Lelassulunk. Tehát ehhez az érzéshez van közöm nekem is. Az ember már ahogy megszületik, kapcsolatba kerül ezzel az érzéssel.„

Hamarosan új filmjeivel találkozhatunk a mozikban. Ismét a Coen fivérekkel dolgozik együtt a True Grit című westernfilmen. Az azonos nevű regényt 1969-ben már vászonra vitték, akkor a Félszemű seriffben John Wayne megkapta a főszerep eljátszásáért az Oscart, reméljük Bridges is duplázni fog vele. A film 2011-ben kerül a mozikba.
Ezen kívül készül a Tron 2. része, amelynek premierje szintén jövőre várható.
Forrás: Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Virágh Petra
2010. március 9. 17:37
Ő a kedvenc színészem, örülök, hogy végre megkapta az Oscart. Csak egy apró elírás van a hírben, mert a K-pax A belső bolygó címen került a magyar mozikba.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását