2024. május 14. - Bonifác

Oscar-jelölések

Az Amerikai Filmakadémia kedden jelentette be idei Oscar-jelöltjeit. A listából számos érdekesség kibogarászható, például, hogy a Fel! csupán a második animációs film, amelynek az Oscar-díj történetében sikerült bekerülnie a legjobb film kategória jelöltjei közé.
2010. február 2. kedd 23:00 - HírExtra
Az első Oscar-jelölt rajzfilm a Szépség és a Szörnyeteg volt, amely végül a zenei kategóriák díjával távozott az 1992-es ceremóniáról.

Meryl Streep egyedülálló rekordját megőrizve továbbra is a legtöbb jelöltséget szerzett színésznő Hollywoodban. Idén a Julie és Julia - Két nő egy recept című konyhai vígjátékban nyújtott fergeteges alakításával jutott be a legjobb színésznők kategóriájába. Ezzel tizenhatra emelkedett nevezései száma. Mögötte jóval lemaradva Katharine Hepburn és Jack Nicholson áll, akik 12-12 jelölést kaptak pályafutásuk során. Hepburn ugyanakkor az elnyert Oscarok számában csúcstartó: összesen négyszer tüntette ki a filmakadémia, míg Nicholson három, Streep pedig két szobrot kapott.

A fehér szalag című dráma, Michael Haneke alkotása a kilencedik fekete-fehér produkció, amelyet 1967. óta operatőri díjra jelöltek. Az osztrák rendező német színekben jutott be az első világháború előestéjén játszódó filmjével a legjobb külföldi film kategória jelöltjei közé. 1967 előtt külön díjazta a filmakadémia a fekete-fehér és a színes filmek operatőri munkáját, ám azt követően összevonták a két kategóriát. Az utóbbi években Az ember, aki ott sem volt és a Jó estét, jó szerencsét! kapott jelölést ebben a mezőnyben.

Sandra Bullock nemcsak a legjobb színésznő kategória Oscar-jelölését tudhatja magáénak, hétfőn a legrosszabb női alakítás Arany Málna-díjára is jelölték. Igaz, az Oscart a The Blind Side című sportdráma főszerepe hozhatja meg neki, az év legrosszabb filmszínésznője díjat pedig az All About Steve című vígjáték.

Az Oscar-jelölésről értesülve mindenesetre kijelentette, hogy nevetségesnek tartja azt a felfogást, miszerint a jelölések valamiféle vetélkedést szítanának a színészek között. Szerinte szó sincs efféle küzdelemről, sőt ő éppenséggel szerencsésnek tartja magát, hogy manapság dolgozhat, hiszen hosszú ideig nem volt könnyű sora a színésznőknek a hollywoodi filmvilágban.

Morgan Freeman, aki Nelson Mandelát alakítja az Invictus című Clint Eastwood-filmben, Rómában tudta meg, hogy jelölték a legjobb színész kategóriában. Mint mondta, ez az ötödik jelölése, de erre a legbüszkébb. Ugyanakkor szomorúan fogadta, hogy maga produkció nem jutott be a legjobb film tíz jelöltje közé.

Lee Daniels, a Precious című harlemi kamaszdráma rendezője csupán a második afroamerikai rendező, aki a legjobb rendező kategóriában jelölést kapott. John Singelton volt az úttörő, akinek Fekete vidék című krimijével 1992-ben sikerült betörnie az öt jelölt közé.

"82 év után ez az első film egy afroamerikai rendezőtől, amit a legjobb film díjára jelöltek. Hát nem óriási? Annyira izgalmas" - lelkesedett Daniels.

Az Oscar-jelölteket a legtöbb kategóriában, például a rendezők, a színészek és az írók mezőnyében az Amerikai Filmakadémia megfelelő szakmai szervezetei választják ki. A filmakadémia teljes, 5800 tagot számláló tagsága szavaz a legjobb film díjára való jelölésről, és a teljes tagság dönt voksaival a kategóriák győzteseiről.

A 82. Oscar-díjátadásra március 7-én kerül sor a hollywoodi Kodak Színházban. A szórakoztató ceremóniát, amelyet idén Steve Martin és Alec Baldwin vezet, az ABC televízió közvetíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását