2024. április 24. - György

Leváltották a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét

Visszahívta alelnöki tisztségéből Pécsi Ágnest a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szombati, XIX. kongresszusa - jelentette be sajtótájékoztatón Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke Budapesten.
2010. február 20. szombat 18:43 - HírExtra
A legfelsőbb döntéshozó szerv szavazása során nagy többséggel fosztották meg tisztségétől az alelnököt - mondta, de a pontos számbeli arányokat nem árulta el arra hivatkozva, hogy a kongresszus ülésének ezzel foglalkozó szakasza zárt volt. Mint megemlítette, a PSZ történetében ilyen eset még nem fordult elő.

"Pécsi kolléganő egy egészen másfajta szakszervezetet képvisel, amit a kongresszus többsége úgy ítélt meg, hogy nem ilyen szakszervezetet akar". Egészen más a PSZ-ről alkotott felfogása, mint a többségnek, "ez egy olyan habitus- és szakmabeli különbség, amit a PSZ filozófiájától távol áll" - fogalmazott.

Galló Istvánné rámutatott: mivel ez személyi kérdés, a PSZ ezt a saját belügyének kívánja tekinteni. Pécsi Ágnes viszont a múlt héten ezzel kapcsolatban a média nyilvánosságához fordult, ezzel nehéz helyzetbe hozta a szakszervezetet. Ennek ellenére a kommunikáció soha nem szakadt meg Pécsi Ágnes és a PSZ különböző testületei között.
Az MTI kérdésére Galló Istvánné elmondta: a PSZ taglétszáma összességében csökken, az utóbbi egy évben a 43 ezerből mintegy háromezer aktív taggal lettek kevesebben. Ezt a nyugdíjba vonulásokkal és az iskolabezárásokkal, illetve összevonásokkal indokolta. Arról viszont nincs szó, hogy a PSZ-ben szakadás állna be, ezt a mostani szavazás is tanúsítja - tette hozzá.

Megemlítette, hogy a kongresszus határozatot hozott a következő kormánnyal szembeni elvárásokról. Ebben többek között az áll, hogy a kormány "tegyen meg mindent a társadalom megosztottságának csökkentéséért, gazdasági helyzetének javításáért, és az államháztartás valós reformjáért". A határozat hangsúlyozza: a szociális párbeszéd különösen fontos, a közoktatás átalakítása során pedig a megújuló ismeretek átadására alkalmas iskolarendszert és az oktatással kapcsolatos alkotmányos jogok teljes körű érvényesítését szeretnék elérni.

Ezen kívül stabil jogi szabályozást, a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő gyermekek problémáinak megoldását, az iskolai agresszió elleni hatékony fellépést, a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentését, a nyugdíjkorhatár rugalmassá tételét, és az Európai Unió mércéjéhez igazodó élet- és munkakörülményeket, illetve béreket szeretnének. Követelik azt is, hogy a közszférában egységes cafetéria rendszer legyen - hívta fel a figyelmet.

Pécsi Ágnes - aki a Lengyel Gyula Szakközépiskola tanáraként
többször szervezett tiltakozó akciókat az intézmény megmentéséért - szerdán azt nyilatkozta az MTI-nek: őt nem a pedagógusok, hanem szakszervezeti bürokraták akarják leváltani, számára nem ismert okból. A leváltása indokairól szóló dokumentumokat csak szombaton kapják meg a küldöttek, ő pedig semmilyen indoklást nem kapott kézhez - tette hozzá a 2008 júliusában megválasztott alelnök.
Megjegyezte akkor, hogy a kongresszusi küldötteknek címzett levelét sem küldhette szét a PSZ levelezési listáján keresztül. Független megfigyelőt is próbált kérni a Szakszervezetek Együttműködési Fórumától a szombati kongresszusra, de ezt az utóbbi szervezet elnöke, Varga László írásban elutasította.
A LIGA Szakszervezetek szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pedagógusok legnagyobb létszámú szakszervezetének vezetősége azért kívánja elmozdítani tisztségéből a tömörülés alelnökét, mert az nyíltan fel akart lépni a pedagógusokat érintő súlyos kormányzati megszorító intézkedések ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását