2024. május 3. - Tímea, Irma

Botránykampány

Csúnyán földbe állhat az MSZP a választásokon, ha nem tesz hathatós lépéseket a korrupciós ügyek tisztázása végett. A média hangos a botrányoktól, amik hullámai bizony a párt partjait nyaldossák.
2010. február 5. péntek 12:09 - Pénzes Dávid
A közszolgálati tévé esti híradójában tegnap a következő híreket láthattuk: a rendőrség megszállta a MÁV Informatikai Zrt. székházát, mert a nyomozók hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak nyomozást a társaságnál történt visszaélésekkel kapcsolatban. Félreértés ne essék, közpénzek elherdálásáról van szó.

A második hír a BKV-ról szólt. A kifejezetten igényesen elkészített riportból kiderült, eddig kik vannak letartóztatva, kik ellen merült fel a gyanú, és hogy ők milyen pártkapcsolatokkal rendelkeztek a városházán. Külön kitérek Demszky Gábor főtanácsadójára, Mesterházy Ernőre, akit a rendőrség szintén őrizetbe vett: azzal gyanúsítják, hogy szándékosan rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek.

Ezután Illés Zoltán fideszes képviselő sajtótájékoztatóját láthattuk, aki felszólította az MSZP-t, hogy hívja vissza a választáson való egyéni indulástól Hatvani Csabát, Terézváros jelenlegi alpolgármesterét, mert a politikus két ügyben is gyanúsított. (Míg Hagyó Miklós, aki egyelőre nem gyanúsított villámgyorsan léptettek vissza mindenhonnan.)

Ennyi.

Hangsúlyozom, ez nem a jobboldali szekértoló HírTV híradója volt, hanem a közszolgálatié. Pontosan 7 percet szántak ezekre a hírekre. Ez azt jelenti, hogy egyharmada a híradónak ezekről a korrupciós botrányokról szólt, amelyek mind a szocialista-liberális kormányzás nyolc évének egyfajta aspektusát mutatják. Most mikor a választások jönnek.

Szakmailag jogos


Mesterházy Ernőről
Még egy névtáblája sincs a városházi folyosón, mégis ő az egyik legfontosabb ember ma Budapesten. A vagyonát a Bahia-boltokkal megalapozó vállalkozó, Mesterházy Ernő évek óta Demszky Gábor fő bizalmasa, akár politikáról, akár üzletről, akár magánéletről van szó. Helyzetbe kerülése egyúttal egy szebb napokat látott főpolgármester és egy meggyengült párt hatalmi játszmákkal teli története is. (origo.hu, 2008)
Persze el lehet gondolkozni azon, hogy a Medveczky Balázs vezette Magyar Televízió nincs túl jóban a szocialistákkal, mióta az MSZP megszavazta a kormányzat tévét érintő megszorításait. Mégis, Bednárik Imre hírigazgató nem vádolható azzal, hogy a Fidesz felé lenne túlzottan lojális, ám a csütörtök esti híradó mégis nagyon jól jött az ellenzéki pártnak.

A kákán azonban nem szeretnénk csomót találni. A helyzet az, hogy Bednárik szakmailag kifogástalanul járt el, hiszen a tegnapi napon valóban ezek voltak a legfontosabb ügyek, a híradónak ezekkel kellett foglalkoznia. Nem a média „hibája”, hanem a politika gátlástalansága (és tegyük hozzá a rendőrsi szervek független munkájának eredménye), hogy ezt kell látnia a nézőknek.

Gáz van


Rossz példa
A csendben maradásra tipikusan rossz példa mikor Gyurcsány Ferenc nem ment el a költségvetési bizottság ülésére, ahol az állítólagos adateltitkolásokról volt szó, éppen saját magát és pártját hozta kényelmetlen helyzetbe, hiszen tisztázhatta volna szerepét. Mivel nem ment el, joggal gondolhatjuk, hogy titkolni valója van, azaz tényleg van vaj a füle mögött.
Úgy kezdtem csúnyán földbe állhat az MSZP. Nos, egy kampány közepén ilyen botrányok árnyékában nem lennék a szocialisták tanácsadója. Hiszen hiába próbálnak kiabálni a médiafelületeken, arról hogy a Fidesz számoljon el a most kiküldött kampánylevelekkel, vagy azzal, hogy Veres János rágalmazásért feljelentette az őt feljelentő Balsai Istvánt. Ezek a hangok úgy elillannak a botrányok zajában, mint nyári légyfing a levegőben.

Még csak megjósolni sem lehet, hogy meddig fognak elérni ezek az ügyek, hova fejlődnek, mennyire uralják majd el a kampány közepette a médiát, és ami a legfontosabb, milyen nevek fognak még felbukkanni a mélyből?

Lehetséges, hogy a szocik azt a taktikát választják, hogy megpróbálják mind a MÁV, mind a BKV ügyeket az SZDSZ-re terelni. Ez viszont veszélyes, hiszen ha valakik, akkor éppen a velük együtt kormányzó liberálisok vannak pontosan tisztában a szerepekkel, könnyen visszalőhetnek, hiszen ők már szinte semmit sem veszíthetnek. Ettől függetlenül a szocik nyilván nem akarják elvinni az összes balhét. Főként, akkor, hogyha a hátradőlés (azaz a csöndben maradás) csakis az ő helyzetüket ronthatja tovább.

Botránykampány

Egy előző anyagunkban arról értekeztünk, milyen témák lehetnek fontosak az idei kampányban. Úgy tűnik, az élet felülírja ezeket. Hiszen a folyamatos botrányok közepette, a milliárdos közpénzelherdálásokról hallva, nehéz lesz érdemi vitát folytatni a fiatalok lakáshoz jutási problémáiról, vagy épp az önkormányzati reformról. Az már csak hab a tortán, hogy a Zuschlag-ügynek, mely kiválóan szimbolizálja (persze egészen kicsiben) az elmúlt évek kormányzati pénzosztó módszereit, éppen március végén, a kampány hajrájában lesz az ítélethirdetése.

Ha az MSZP nem talál ki valami nagyon hatásos dolgot, akkor bizony a választásnak az ő szempontjukból csúnya vége lehet. Van rá kilenc hetük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2010. február 7. 12:06
Hujjon a férgese - azzal nem is lenne baj, azzal viszont már igenis, hogy a jobboldal mocskai és törvénytelen pénzlenyúlásai eddig is - és a választások után még inkább homályban maradnak. Pedig Orbánék is rengeteget korruptáltak + jövőidő. Csak hogy a ballib oldal tehetségtelen is mind emellé, így megérdemli megsemmísítőnek látszó vereségét. Örühetnek, ha a parlmentbe bejutnak...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását