2024. április 27. - Zita

Előadás az aquincumi lakáskultúráról

Pompás házak és bűzös sikátorok: házak, lakások és lakáskultúra Aquincumban címmel tartanak ismeretterjesztő előadást jövő vasárnap az Aquincumi Múzeumban; a téma előadója Láng Orsolya régész, az aquincumi polgárváros kutatója.
2010. február 1. hétfő 09:27 - HírExtra
Aquincumi Múzeum tavaly indította el ismeretterjesztő sorozatát azzal a céllal, hogy az egyes előadásokon keresztül bemutassa Budapest történetét az őskortól a népvándorlás koráig. Az előadásokra szeptember és április között minden hónap első vasárnapján kerül sor.
"Ha Rómára, vagy a birodalom provinciáira gondolunk, általában a Colosseum, templomok, és fényes paloták jutnak eszébe. De hogyan, milyen körülmények között élt az átlagpolgár?" - fogalmaz a múzeum közleménye az előadással kapcsolatban.

Az ismertető szerint Pannonia Inferior (Alsó-Pannonia) fővárosát, Aquincum településkomplexumát a fénykorban, a Kr. u. II-III. században ötven-hatvanezer ember lakta.
"Hogyan éltek ezek az emberek, milyen házakban laktak? Mivel díszítették a lakásbelsőket?

Tényleg ismerték-e a központi fűtést és volt-e fürdőszobájuk? Valóban márványoszlopos tágas utak futottak keresztül a városon, vagy inkább orrfacsaróan bűzös sikátorok szegélyezték a házakat? Az előadáson választ adnak ezekre a kérdésekre is, de megtudható az is, hogy milyen házakat tártak fel a régészek Aquincumban, és ezekből milyen használati tárgyak kerültek elő.

Szó lesz a légióstábor környékén épült luxusvillákról, a Hajógyári-szigeten feltárt híres helytartói palotáról, de a polgárváros különböző kategóriájú magánlakásairól és a budai hegyek lankáin rejtőző villagazdaságok gazdagon díszített épületeiről is" - olvasható a közleményben.

Az előadás február 7-én, vasárnap 11-kor lesz a BTM Aquincumi Múzeumában (III. Szentendrei út 135.) A sorozat következő részére március 7-én kerül sor, amikor a Budapesti Történeti Múzeum őskori gyűjteményéről esik majd szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását