2024. április 29. - Péter

MDF: szombaton eldől az egyéni jelöltek névsora?

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) szombati országos választmányi ülésén dönthetnek a párt egyéni képviselőjelöltjeiről - mondta Makay Zsolt, a párt országos választmányi elnöke szerdán az MTI-nek.
2010. január 27. szerda 13:17 - HírExtra
Hozzátette: az ülésen a választmányi tagok szavaznak majd a párt választási programjáról, valamint az egyéni képviselőjelöltekről.

A párt választási programját Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje, valamint Kajdi József, a szakpolitikai kabinetek koordinátora ismerteti majd a választmányi tagokkal - mondta.

Kérdésre válaszolva Makay Zsolt közölte: a megyei szervezetek önállóan döntenek a térségben induló egyéni képviselőjelöltekről, amelyet először a párt Országos Elnöksége véleményez, még az országos választmány szombati ülése előtt.
Ezután az országos választmány együtt fog szavazni az összes egyéni képviselőjelöltről, az elfogadáshoz a jelen lévő választmányi tagok felének plusz egy főnek az igen szavazata szükséges - közölte.

A Magyar Nemzet című napilap még január elején írt arról, hogy az SZDSZ mögötti pénzügyi körök hajlandók volnának finanszírozni az MDF kampányát, és támogatnák Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét, cserébe viszont azt kérik, hogy a fórum fővárosi listáját SZDSZ-es politikus vezesse.

Az MDF január 20-án összeült budapesti választmánya döntött arról, hogy a párt fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ fővárosi választmányával.

A választmányi ülésen jelen lévő egyik kerületi elnök az MTI-nek akkor azt mondta: a választmányi ülésen döntöttek arról, hogy az MDF fővárosi listáját "egy konszenzusos jelölt" vezetné, a második helyen MDF-es politikus szerepelne, a harmadik, negyedik helyre pedig az SZDSZ delegálhatna jelöltet.

Az MTI január 26-án arról írt, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtott be az MDF több budapesti választmányi tagja a párt fővárosi elnöksége ellen, szerintük az MDF és az SZDSZ közötti fővárosi választási együttműködése kapcsán az MDF budapesti elnöksége nem a párt érdekeit képviselte.

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke az MTI-nek ezt megerősítette, ugyanakkor alaptalannak minősítette a bizalmatlansági indítványt. A beadvány nem több, mint a véleményükkel kisebbségben maradók szokásos "nyafogása" - fogalmazott a budapesti elnök.

Az MTI még január 25-én írt arról, hogy az MDF önálló jelöltekkel méretteti meg magát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az országgyűlési képviselő-választáson, a tizenhárom egyéni képviselő-jelölt között nem szerepel egyetlen olyan sem, aki jelenleg más pártokhoz köthető.

Zsíros László, a párt megyei elnöke az MTI-nek akkor azt mondta: az MDF egy demokratikus párt, ezért minden egyes helyi szervezetének önálló joga eldönteni, hogy kit, kiket kíván indítani a választáson, ezért a borsodiak nem szólnak abba bele, hogy a párt más megyei, helyi, fővárosi választmánya mely más párttal tárgyalt.

Mészáros Tamás, az MDF Csongrád megyei alelnöke január 22-én azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem támogatja a választási együttműködést az SZDSZ-szel a megyei választmány. Azonban még aznap az MDF választmányának Csongrád megyei elnöke a párt megyei alelnökének kijelentését cáfolta. Rabi Mihály választmányi elnök cáfolata szerint a Csongrád megyei választmány vezetőségének nem volt olyan döntése, melyről Mészáros Tamás nyilatkozott az MTI-nek és ami szerint a Csongrád megyei választmány nem támogatja az SZDSZ-el tervezett együttműködést.

Mint írta: a testület ebben a kérdésben meg kívánja várni az Országos Választmány döntését, mielőtt kialakítja végleges álláspontját.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását